BHIC moet behouden blijven voor Grave, vinden raad en Graeft Voort.
BHIC moet behouden blijven voor Grave, vinden raad en Graeft Voort.

Historisch Informatiecentrum (BHIC) in Grave openhouden?

Politiek 260 keer gelezen

GRAVE | Raadsleden van de gemeente Grave en de Stichting Graeft Voort doen een klemmend beroep op burgemeester Roolvink om het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) voor Grave en omgeving te behouden.

Door Annelies Graafsma

Het onderwerp stond op de agenda van Commissievergadering. Het BHIC is gehuisvest in het stadhuis van Grave en moet bezuinigen. Gebeurt er niets, dan verhuist het depot naar Den Bosch en wordt de leeszaal gesloten. "Grave historisch, dat is het profiel van de stad", stelt de commissie unaniem, "en daar horen het historisch informatiecentrum en de openbare leeszaal bij." Zorg voor een creatieve oplossing, laat de stadsarchieven in het depot, zoek zo nodig samenwerking!; dat is het appel dat alle raadsleden op Roolvink doen.

Schat aan informatie
In het BHIC ligt een schat aan informatie over de geschiedenis van Grave, Cuijk, Mill en Sint Hubert, Boxmeer, Landerd, Boekel en Uden. In het depot laat medewerker Piet van den Berg de rijen archieven van de acht gemeenten zien. "Een deel van de gegevens wordt momenteel door vrijwilligers gedigitaliseerd", vertelt hij, "maar bezoekers en onderzoekers zien de oude boeken graag in." Archivaris Lisette Kuijper (BHIC) vult aan: "Momenteel zijn er tijdens de openingsdagen van dinsdag tot en met donderdag zo'n 35 bezoekers per dag die iets willen opzoeken over hun familiegeschiedenis of een onderzoek doen over een bepaalde periode van de geschiedenis."
Burgemeester Lex Roolvink: "Ik ben in gesprek, maar het staat er zorgelijk voor. De begroting is vorig jaar vastgesteld en u heeft een taakstelling opgelegd", houdt hij de commissie voor. Roolvink is zelf bestuurslid van het BHIC en zegde toe na 1 april duidelijkheid te kunnen geven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant