regiotaxi
regiotaxi

Flinke stijging vervoerskosten voor ouderen, gehandicapten en leerlingen

Politiek 103 keer gelezen

GENNEP | De toetreding tot de gemeenschappelijke regeling voor het doelgroepenvervoer in Limburg heeft nadelige consequenties voor de kosten van de Regiotaxi in de gemeente Gennep. Die gaan namelijk aanzienlijk stijgen, nu het samenwerkingsverband van 32 Limburgse gemeenten in zee gaat met het duurdere Omnibuzz. De financiële gevolgen voor Bergen zijn nog niet bekend.

Door Jos Gröniger

De kostenstijging heeft gevolgen voor meerdere stromen van het doelgroepenvervoer. Zo zullen senioren, gehandicapten en leerlingen meer moeten gaan betalen voor een rit. Tot nu toe is Traficom de organisatie die de coördinatie van het vervoer voor haar rekening neemt. "Vanaf de tweede helft van dit jaar is dat Omnibuzz", zegt wethouder Ed Vandermeulen (D66), die de Gennepse gemeenteraad binnenkort toestemming vraagt om toe te kunnen treden.

Hogere tarieven
Volgens de wethouder houdt de kostenstijging ook verband met de hogere tarieven die nu in het zuiden van Limburg gehanteerd worden. Daardoor is de aanbestedingsprijs hoger. De netto zoneprijs in Noord-Limburg is nu 2,39 euro, bij een eigen bijdrage van 60 eurocent. Straks kost de netto zoneprijs 4,46 euro. De eigen bijdrage wordt verhoogd. Een exacte prijs voor de eigen bijdrage is nog niet bekend, maar Vandermeulen verwacht dat die stijgt naar 71 tot 75 eurocent per zone.

Fors duurder
Voor de gemeente Gennep gaat het doelgroepenvervoer duurder uitpakken. Ed Vandermeulen schat die kosten op circa honderdduizend euro. Een aanpassing van het budget zou de kosten deels kunnen dekken. "Maar ook een herindicatie van de gebruikers die nu over een pasje voor de regiotaxi beschikken kan mogelijk besparingen opleveren. Daarnaast onderzoeken we of het mogelijk is stromen samen te voegen. Denk aan het combineren van leerlingenvervoer met overig vervoer", besluit de wethouder.

Ook in Bergen, niet in Mook
Bewoners van alle Limburgse gemeenten, met uitzondering van Mook en Middelaar (zij sluiten aan bij Nijmegen), krijgen te maken met Omnibuzz. Wat de exacte gevolgen op prijsniveau zijn voor bewoners van de gemeente Bergen is echter nog niet bekend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant