V.l.n.r: Marc Siebers (Centrummanagement), Maarten en Anneke Pieper (HEMA).
V.l.n.r: Marc Siebers (Centrummanagement), Maarten en Anneke Pieper (HEMA).

Boxmeerse centrum zet in op keurmerk 'Veilig Winkelen'

Centrum 444 keer gelezen

BOXMEER | Het Boxmeerse centrum wil het keurmerk 'Veilig Winkelen' bemachtigen. Marc Siebers van de Stichting Centrummanagement Boxmeer treft ditmaal het ondernemerspaar Maarten en Anneke Pieper van de HEMA in de inmiddels welbekende rode stoelen voor de rubriek 'In gesprek met…' Zij vertellen over de meerwaarde van een veilig centrum. Zowel voor het winkelend publiek als personeel en winkeliers. "Het totaalpakket aan maatregelen moet ervoor zorgen dat we het keurmerk gaan krijgen", stelt Maarten.

Dat keurmerk moet uiteindelijk worden verleend door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). "Als centrummanagement zien wij in de certificering 'Veilig Winkelen' een duidelijke meerwaarde voor het centrum", vertelt Marc Siebers. "Gratis parkeren is een prima lokker, maar weten dat je wordt geholpen door personeel dat weet wat zij moeten als iemand flauwvalt of ervoor zorgt dat dieven in de smiezen worden geholpen, vormt natuurlijk een extra bindmiddel."
En dus kwamen zeventig ondernemers en hun personeel maandagavond bij elkaar in het gemeentehuis voor een cursus. "Samen met een acteur werden situaties waar winkeliers mee te maken krijgen nagespeeld", verduidelijkt Anneke Siebers.

Verantwoordelijkheid
Veiligheid ligt in het verlengde van verantwoordelijkheid, vindt Maarten. "Als ondernemer ben je altijd bezig met de veiligheid voor je klanten en personeel alsook met je eigen veiligheid. Daarom hechten wij er ook belang aan dat ons personeel hierover geschoold wordt. Zij zijn de ogen en oren in de winkel. Dat geldt qua inbraakpreventie en winkeldiefstal, of agressieve klanten." Anneke vult aan: "Medewerkers kunnen zelf een belangrijke rol spelen in het positief beïnvloeden van agressief gedrag. En zo zijn er ook bepaalde tools om potentiële dieven vroegtijdig te herkennen en uit de 'anonimiteit' te halen, zodat een dief weet dat iemand hem of haar in de gaten houdt."
Maar veiligheid betekent ook ondernemers en medewerkers die in het bezit zijn van een bedrijfshulpverleningscertificaat (BHV). Marc: "Het is belangrijk dat iemand weet hoe hij of zij moet handelen als iemand in de winkel een hartaanval krijgt. Dan ben je als medewerker letterlijk het voorportaal van de hulpdiensten." 

Keurmerk
Het zijn allerlei aspecten die uiteindelijk moeten bijdragen aan de totstandkoming van het keurmerk 'Veilig Winkelen'. Het totaalpakket aan maatregelen moet ervoor zorgen dat we het keurmerk gaan krijgen", stelt Maarten. "We hebben natuurlijk de cursus gehad, maar er zijn ook andere zaken, zoals het SMS Alert, waarmee ondernemers elkaar op de hoogte houden van verdachte zaken, WhatsApp-groepen en flyer-acties. We moeten elkaar helpen. Bovendien is de relatie met de politie erg goed. Zodra zich hier iets voordoet, zijn ze snel ter plaatse. Dat is voor iedereen fijn om te weten. Want samen maken we van Boxmeer een veilig centrum waar het goed toeven is."

Maarten en Anneke Pieper zijn eigenaar van de HEMA in Boxmeer, Marc Siebers is eigenaar van Zorgwinkel Respons Medical en lid van de Stichting Centrummanagement Boxmeer.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant