Rector Paul Metzemaekers: 'Merletcollege in Mill hoeft niet op korte termijn te sluiten.' (foto: Diana Derks)
Rector Paul Metzemaekers: 'Merletcollege in Mill hoeft niet op korte termijn te sluiten.' (foto: Diana Derks)

Metzemaekers: 'Heb gevoel dat vertrouwen in Merletcollege toeneemt'

Onderwijs 577 keer gelezen

CUIJK | Paul Metzemaekers kreeg als rector van het Merletcollege al behoorlijk wat voor zijn kiezen: van de strubbelingen over de nieuwbouw tot tegenvallende aanmeldingen van nieuwe brugklassers vorig jaar. Volgens Metzemaekers is de ommekeer inmiddels ingezet. "Ik heb het gevoel dat het vertrouwen in het Merletcollege in de regio aan het toenemen is."

Door Rein Verweijen

Deze week hoopt de scholengemeenschap definitief groen licht te krijgen voor de bouw van de nieuwe school aan de Katwijkseweg. De verwachting is dat de Raad van State woensdag uitspraak doet in zake het bezwaar dat door omwonenden is ingediend tegen de wijziging van het bestemmingsplan. Bij een gunstig resultaat kan het gebouw er in de zomer van 2017 staan. "Er is al een tussenuitspraak gedaan, daarin is gezegd dat er geen reden is om het bestemmingsplanwijziging niet goed te keuren", is Metzemaekers vol vertrouwen over een goede afloop.
Een einde van de 'soap' over de nieuwbouw zou voor het Merletcollege komen bovenop het goede nieuws over de nieuwe aanwas van brugklassers voor het schooljaar 2016-2017. De cijfers laten zien dat het Merletcollege op alle locaties in de lift zit ten opzichte van de vorige jaargang. "Vorig jaar waren de aanmeldingen voor Grave erg teleurstellend, zonder dat we daar een duidelijke verklaring voor hadden. Voor de andere locaties was het stabiel. We hadden wel gewild dat in Cuijk de omhoog liet zien, maar dat was toen nog niet het geval. Nu gelukkig wel", vertelt Metzemaekers. De rector heeft sinds zijn aanstelling in 2011 het doel gesteld om de gang van Cuijkse scholieren naar met name Boxmeer terug te dringen. In die missie lijkt de school steeds beter te slagen.
Dat betekent niet dat alle zorgen zijn verdwenen. De verwachting is dat het aantal leerlingen in de regio Land van Cuijk in de komende jaren fors afneemt. In Mill, één van de drie locaties van het Merletcollege, zelfs tot 50%. Metzemaekers weerspreekt echter dat die locatie op korte termijn zijn deuren moet sluiten. "We hebben dit jaar uit mijn hoofd 133 nieuwe aanmeldingen in Mill. Als dat straks gehalveerd wordt, tja... Aan de andere kant is het zo dat de school in Mill dermate goed draait, dat ze in weerwil van de krimp een enorme stijging van het leerlingenaantal laten zien. Als ze dit volhouden, dan is er geen enkele reden om na te denken over de vraag of Mill wel kan voortbestaan."

Verantwoordelijkheid
Desondanks is Metzemaekers van mening dat de drie scholen in de regio – Metameer, Merletcollege en Elzendaalcollege – een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om de verdeling van de onderwijsvoorzieningen in het Land van Cuijk kritisch tegen het licht te houden. "Dat gesprek moet op gang komen voordat een van de drie scholen op een gegeven moment zegt: 'Ik houd het niet meer vol.' Als je gaat kijken naar de situatie voor het vmbo-onderwijs in Nijmegen, daar zijn de twee besturen bij elkaar gaan zitten en die hebben gezegd: er zijn negen profielen die we kunnen aanbieden, hoe verdelen we die onder elkaar op een dusdanige manier dat kinderen die keuze willen maken dat op fietsafstand kunnen doen. Die situatie is er op dit moment niet in het Land van Cuijk en ik vind wel dat die wenselijk is."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant