De Graafse raadsleden Jacques van Geest en Ben Peters willen dat de samenwerking verder kan.
De Graafse raadsleden Jacques van Geest en Ben Peters willen dat de samenwerking verder kan.

'Gemeenteraden moeten zelf de uitweg forceren'

Politiek 349 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | In Gassel spreken de fractievoorzitters van VPGrave en CDA, Jacques Van Geest en Ben Peters, vrijuit bij een 'cappuccino', over de samenwerking in het Land van Cuijk. Het is de dag na een roerig verlopen raadsvergadering. De gemeenteraad kon het niet eens worden over een breed verkennend onderzoek naar samenwerking in de regio. Van Geest en Peters stonden in de raadszaal tegenover elkaar, oppositie en coalitie. Nu discussiëren zij over hoe uit de impasse te komen voor ze, morgen (woensdag) in Boxmeer, de derde regionale raadsconferentie ingaan.

Door Annelies Graafsma

"Zoals het proces van samenwerking in het Land van Cuijk zich nu voltrekt, werkt het polariserend en dat dient de zaak niet", opent Peters. Hij stelt vast, samen met Van Geest, dat er weinig vooruitgang zit in de samenwerking tussen de gemeenten. "Maar", aldus Peters, "ik denk dat we met kleine pasjes vooruit uiteindelijk verder komen dan als we blijven praten over gemeentelijke herindeling. Dat kan leiden tot een definitieve breuk tussen gemeenten en daar is niemand mee gediend. Ingrijpen van hogerhand is dan niet uitgesloten en dat zou het allerergste zijn." En stelt hij voort: "We moeten naar een situatie waarin we 'samenwerking' organiseren, gericht op een beter begrip. Nu zie je dat de belangen van Boxmeer en Cuijk aan de ene kant, en van de kleine gemeenten Grave, Mill en Sint Anthonis aan de andere kant, niet overeenkomen. Bij grotere gemeenten is een fusie gemakkelijk te behappen, maar bij kleine gemeenten verandert er veel meer. Dat verklaart waarom zij de hakken in het zand zetten. Eigenlijk ligt er nu een kans om het echt anders te gaan doen."
Peters presenteerde eerder het plan om een adviesraad in het leven te roepen, met vertegenwoordigers uit de vijf gemeenteraden. "Door de huidige schaalvergroting komt het bestuur verder van de burger te staan. Dat is niet goed; wij willen uiteindelijk naar een raad met plaatselijk gekozen vertegenwoordigers met een lokaal budget", aldus Peters.

Bestuurlijke eenheid
Van Geest ziet weinig in Peters' adviesraad, maar zegt: "Ik heb op dit moment geen ander goed idee, anders dan een bestuurlijke fusie. Twee zaken zijn nu belangrijk", benadrukt hij: "Bestuurskracht en herstel van contact tussen bestuurders en burgers. Ik ben het met Ben eens: waar je ziet dat de bevolking beter betrokken wil worden, moet je er niet verder vanaf gaan staan. De bestuurskracht moet vergroot worden. Er gaat zoveel tijd heen met elkaar opzoeken, dat is verspilling van energie."
De dominantie van de grotere gemeenten, Cuijk en Boxmeer, ziet ook hij als last. "Als je een bestuurlijke eenheid wil, dan kan het niet dat één van de grotere kernen de baas wordt. Ik heb wel eens gezegd dat we beter van een andere gemeente het bestuurlijk centrum kunnen maken, bijvoorbeeld Grave of Mill."

Vernieuwing
Bestuurlijke vernieuwing, daar zijn ze het over eens; het is de enige manier om uit de impasse te komen. "Dat is de reden", vervolgt van Geest, "dat ik een breder samenwerkingsonderzoek wil en geen enkele vorm op voorhand wil uitsluiten." Peters vult tot slot aan: "Draagvlak hebben we nodig voor innovatieve ideeën; we moeten als raden een uitweg forceren, anders is het aan de zittende bestuurders, die hun eigen positie niet zomaar opgeven."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant