Gastspreker André Schaminee spreekt de aanwezigen raadsleden toe. (foto: Ingrid Driessen)
Gastspreker André Schaminee spreekt de aanwezigen raadsleden toe. (foto: Ingrid Driessen)

Land van Cuijk kan goede relatietherapeut gebruiken

Politiek 88 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | In een sfeer van onbehagen en wantrouwen hebben de vijf gemeenteraden in het Land van Cuijk woensdagavond een volgende, voorzichtige stap genomen in de samenwerking tussen de vijf gemeenten. "Hopelijk kan het Regieteam er chocola van maken", begon de Boxmeerse burgemeester Karel van Soest de raadsconferentie in De Weijer nog hoopvol.

Door Martijn Schwillens

Het had wel wat weg van relatietherapie, woensdagavond in De Weijer. Twee vechtende partijen (Cuijk/Boxmeer tegenover Mill/Grave/Sint Anthonis), één gespreksleider en stellingen waarop het kibbelende stel mag aangeven waar volgens hen de pijn zit. Van Soest: "We zijn op een kruispunt aanbeland. Nemen we de juiste afslag of wordt het een lijdensweg?" Het werd, zo zal hij hebben moeten erkennen, dat laatste.

Verkenning
Toch begon de 'sessie' positief. Dagvoorzitter Ageeth Telleman van organisatieadviesbureau Twynstra Gudde zocht de gemene deler en die werd gevonden op drie van de vier bespreekpunten: twaalf projecten die gezamenlijk worden opgepakt, verhoging van de bijdrage per gemeente (ruwweg van 2,00 naar gemiddeld 4,80 euro per inwoner) en meer ambtelijke uren vrijmaken om de projecten uit te voeren. Fout ging het bij bespreekpunt vier: verkenning naar de best passende vorm van verregaande samenwerking/bestuurlijke fusie. "Deze verkenning moet wat ons betreft zo breed mogelijk worden ingestoken", zeiden de Boxmeerse raadsleden Twan Stiphout (CDA) en Frans van der Zande (LOF). Daarmee streek het tweetal tegen de haren in van hun collega's uit vooral Sint Anthonis en Grave. "Wij blijven bij een verkenning naar alle alternatieve vormen, behalve herindeling", onderstreepte Ben Peters van CDA Grave. Huub Bellemakers van Sint Anthonis Nu ging zelfs een stap verder. "Hoezo een voorlopig standpunt innemen? Wij zijn duidelijk: geen herindeling." Hij vulde fel aan: "Het heeft er ook veel van weg dat dit alles al voorbesproken is met de dagvoorzitter." Het was illustratief voor de sfeer waarin de raadsleden met elkaar spraken. Rick Joosten (Lokale Partij Grave) was niet te spreken over de manier waarop tot een consensus gekomen moest worden. "Torn niet aan de aangenomen standpunten. Er zijn drie raden tegen en twee voor herindeling."
Het Cuijkse raadslid Helma Pluk (ABC), eveneens tegenstander van herindeling, probeerde de impasse te doorbreken. "Niet herindelen kan ook de uitkomst zijn van een verkenning! Waarom ontnemen we ons de kans om dat uit te laten zoeken?" Kort voor de pauze kwam er toch wat steun uit onverwachte hoek. "We toonden ons een paar jaar geleden dapper door in te stemmen met het Graafs Manifest. Dan kan het niet zo zijn dat we ons een verdieping laten ontglippen", zei Wilbert Egelmeers van CDA Sint Anthonis.

Gezamenlijk standpunt
Het Regieteam komt - op basis van de input van woensdagavond - op zeer korte termijn met een 'gezamenlijk' standpunt, dat in april en mei door de vijf raden afzonderlijk goed- of afgekeurd zal worden. Of dit standpunt vervolgens breedgedragen zal worden, is maar de vraag. De liefde is al bekoeld, voor zover-ie ooit heeft gebloeid. Daar kan zelfs de beste relatietherapeut weinig aan veranderen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant