Sluiting van De Staaij in Middelaar is voor 2022 niet aan de orde.
Sluiting van De Staaij in Middelaar is voor 2022 niet aan de orde.

Mook onderschrijft conclusies over krimp Lijn83

Onderwijs 252 keer gelezen

MOOK | De gemeente Mook en Middelaar kan zich vinden in de notitie 'Krimp in balans voor Lijn83' over gevolgen van de krimp. Basisschool De Staaij in Middelaar nadert de ondergrens, maar de stichting ziet voldoende perspectieven om de school tot zeker 2022 open te houden. "Pas bij leegstand is de gemeente aan zet", vertelt burgemeester Wim Gradisen. "Wij onderschrijven de conclusies in de notitie."

Gradisen verduidelijkt: "In principe komt de gemeente pas in beeld bij het afstoten van de schoolgebouwen door Lijn83 bij leegstand. Dat is vooralsnog niet aan de orde, maar als de vraag zich aandient, dan moeten wij erop voorbereid zijn. Daarom willen wij binnenkort met Lijn83 (overkoepelende organisatie voor basisscholen in Mook en Middelaar, Gennep en Bergen, red.) om tafel om een werkdocument op te stellen."
Bij leegstand zijn de kosten 'in principe' automatisch voor de gemeente. Op basis van de jaarlijkse 1 oktober-telling zou De Staaij per 2017 nog maar 44 leerlingen tellen. Lijn83 hanteert 50 als ondergrens, maar volgens een prognose van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zou de Middelaarse school pas in 2020 onder de opheffingsnorm komen. "Lijn83 is eveneens optimistisch dat De Staaij voorlopig niet onder die lijn gaat komen", benadrukt Gradisen, die de cijfers 'gefundeerd koffiedik kijken' noemt. "Het blijven prognoses. We kunnen niet voorspellen wie er over negen maanden een kindje krijgt, natuurlijk."

Beleid
Lijn83 pleit in de toekomst voor meer integrale kindcentra (school, kinderopvang, buitenschoolse opvang onder één dak). Uit documentatie en gesprekken blijkt tevens dat sluiting/opheffing van De Staaij voor 2022 onwaarschijnlijk is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant