'Vluchten gebeurt pas als er echt geen uitweg meer is', aldus Wim Bender van het COA.
'Vluchten gebeurt pas als er echt geen uitweg meer is', aldus Wim Bender van het COA.

'Vluchten gebeurt pas als er geen uitweg meer is' (ingezonden)

Ingezonden Opvang vluchtelingen en statushouders 186 keer gelezen

Na het lezen van een ingezonden brief van Fred Eggink ('Karel van Soest gaat met voorstel voor opvang zijn boekje ver te buiten') moet ik reageren. Aangezien ik werkzaam ben bij het COA, vallen berichtgevingen in de media over de opvang van vluchtelingen mij altijd op en lees ik die. Het ongenuanceerde schrijven van een voormalig journalist, dwingen mij tot een tegenreactie.

Meneer beschrijft als zou hij het allemaal hebben meegemaakt, dat de vluchtelingen hierheen komen omdat zij hier 300 euro per week ontvangen. Geen idee waar meneer Eggink die informatie vandaan haalt. Een vluchteling is een persoon die nog niet is toegelaten tot de asielprocedure en ontvangt in Nederland bed, bad, brood. Geen geld.
Wanneer vluchtelingen toetreden tot de asielprocedure, ontvangen zij zak-, kleed- en eetgeld, berekend volgens de uitgangspunten van het NIBUD. Het leefgeld bestaat voor een gezin met twee kinderen uit 163,82.

Het is dus weer die stemmingmakerij die ik zo vaak tegenkom als ik mensen spreek of deze ongenuanceerde uitlatingen lees. Men heeft vaak geen enkel idee waar men over spreekt. Vluchteling wordt je niet voor je lol, dat kan ik iedereen verzekeren. Alsof Nederland zo geweldig is dat je daarvoor je huis en haard verlaat. Vluchten gebeurt in een allerlaatste noodgreep, als er geen uitweg meer bestaat. Vaak zijn familieleden al gedood of vermist en staat oorlogsgeweld voor de deur. Met een handjevol bezittingen op de rug wordt een veilige uitweg gekozen. Sommigen komen in Nederland aan, waar zij te maken krijgen met vooroordelen en vaak ook discriminatie. Een lange weg die vaak een generatie duurt, zal wellicht tot acceptatie leiden en zicht op een normale toekomst en leven.

De vluchtelingen die deze enorme onderneming durven aangaan en hun leven en dat van hun kinderen op het spel zetten, zijn voor mij niet te benijden maar ik waardeer hun durf en moed. Het integreren in Nederland en het vinden van een baan zal niet eenvoudig zijn, zeker niet wanneer wij hen vanuit het objectief van de heer Eggink benaderen.

Wim Bender, COA

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant