VVD Cuijk over herinrichtingsplan centrum: 'Mag het ook een onsje minder?'
VVD Cuijk over herinrichtingsplan centrum: 'Mag het ook een onsje minder?'

Centrumplan Cuijk: mag het ook 'n onsje minder? (ingezonden)

Centrum 584 keer gelezen

Het centrum van Cuijk gaat weer op de schop. Ik hoor u al denken: 'Hoezo? Alweer?' Jawel, en de ambitie van het College liegt er niet om. Van de vier ambitievarianten spreekt het College de voorkeur uit voor de duurste: 6.500.000,00 euro. Dat is nogal wat. Van ons als VVD wordt er verwacht dat we op de centjes letten. Dat gaan we de komende vergaderingen dan ook zeker doen.

De ambitieniveaus variëren van 'optimaal' (6,5 miljoen), via 'goed' (5,5 miljoen) en 'voldoende' (4 miljoen) tot 'basic' (3,2 miljoen). In de duurdere varianten zitten Cuijkse stepping stones met lichtilluminatie, luxe lichtmasten, nieuwe straatstenen, een waterpartij, lijnafwatering, speciaal straatmeubilair en wordt het kunstwerk op het Louis jansenplein verplaatst. Bij de goedkopere versie zijn de bomen kleiner, is er minder luxe, herbruik klinkers , meer gebruik beton etc.

Persoonlijk heb ik het idee dat er met een hark begroot is. Het verwijderen van kolommen (ambitieniveau 1) op het Louis Jansenplein zou € 50.000,00 kosten. De stenen met lichtilluminatie kosten maar liefst € 5.000,00 per stuk!! Dat hakt er lekker in. Ik heb dan altijd het gevoel dat de rest dan ook navenant begroot is. De vraag van het College is wel of de gemeenteraad hier even mee in wil stemmen. In het raadsstuk staat dan ook geschreven: 'Het College kiest voor ambitieniveau 1 omdat het een kwaliteitsimpuls aan het centrum wil geven die nodig is voor de aantrekkingskracht en de versterking van het centrum en vanwege draagvlak bij zowel de Project- als de Klankbordgroep herinrichting Centrum Cuijk'. Over het laatste deel van de zin wil ik het met u hebben. Zowel de Projectgroep- als de klankbordgroep (bezet met burgers/ondernemers uit het Centrum) wil graag ambitieniveau 1. Gelijk hebben ze!!! Ik zou ook mijn eigen plan goedkeuren. Maar wie gaat dat betalen: u en ik, de gemeenschap…en nog niet zo'n beetje ook.

Laat ik duidelijk zijn: ik waardeer oprecht de inzet van ieder die meegedacht heeft bij het maken van een inrichtingsplan. Maar als bestuurder word ik geacht in alle redelijkheid het gemeenschapsgeld te verdelen en een ambitieniveau 1 met een kostenplaatje van 6,5 miljoen gaat mij net iets te snel. Zeker ook omdat we op dit moment, met deze investering, niet weten wat we daardoor allemaal niet kunnen doen. Het valt ook niet te rijmen met het ambitieniveau dat gemeente Cuijk hanteert ten aanzien van het beheer van de openbare ruimte. Daar hebben wij als gemeenteraad gekozen voor een sober en doelmatig niveau, het een na laagste!

Waar komt dat toch vandaan dat veel mensen denken dat alles, wanneer het nieuw is, ook beter is? Beleving, authenticiteit en levendigheid zijn niet te koop.

Het centrum van Cuijk moet weer gaan swingen. Gaat dat lukken met een bak nieuwe stenen en gelikte lichtjes? Iets vergeten we. We vergeten dat ondernemers het verschil kunnen maken. Zij moeten door geloof in zichzelf, in hun zaak, in samenwerking, het verschil kunnen maken. Daar kan geen stoep met nieuwe tegeltjes tegenop.

Liesbeth van Heeswijk,
Fractievoorzitter VVD Cuijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant