De nieuwe Marokkaanse moskee Annour wordt zaterdag geopend. (foto: Diana Derks)
De nieuwe Marokkaanse moskee Annour wordt zaterdag geopend. (foto: Diana Derks)

Nieuwe Marokkaanse moskee in Cuijk wordt zaterdag geopend

Religie 1.637 keer gelezen

CUIJK | Nog een paar dagen en dan is het zover. Na een bouw van ruim drie jaar wordt op zaterdag 16 april moskee Annour van de Marokkaanse geloofsgemeenschap aan de Groot Heiligenberg in Cuijk geopend. De officiële opening wordt verricht door de Cuijkse burgemeester Wim Hillenaar. Aansluitend is een open dag voor iedereen die wil weten hoe de moskee er van binnen uitziet.

Karim Bakkali gaat met enige trots voor door de nieuwe moskee, die voor voorbijgangers gevoelsmatig al enige tijd af is. "Dat klopt", lacht Karim. "In 2009 is de grond aangekocht en vanaf 2013 zijn we gestart met de bouw. Het gebouw is gefaseerd gebouwd en de buitenkant was al een tijdje af. Vanwege de financiering heeft de bouw een klein jaartje stilgelegen. Daarna zijn we verder gegaan met de inrichting van de moskee en die is nu af."

Stuk groter
Het nieuwe gebouw kent een grote centrale gebedsplaats beneden (voor de mannen) die is voorzien met sierlijk houtwerk, een glazen koepel en een diepe gebedsnis die naar Mekka is gericht. Verder is er beneden een koffieruimte, winkeltje ('voor gedroogd fruit en kleine dingetjes') en een traditionele wasruimte. "Waardoor we voortaan ook islamitische uitvaarten hier kunnen doen", verduidelijkt Karim. Boven bevinden zich naast een gebedsruimte voor vrouwen ook meerdere leslokalen voor Arabische les en een kantine die voor alle moskeegangers toegankelijk is. Ten opzichte van de huidige moskee aan de Grotestraat is het gebouw flink groter geworden. "Die moskee is al in de jaren tachtig gebouwd, maar te klein geworden, zeker bij huwelijken, feesten en het vrijdaggebed."
De moskee is bedoeld voor zo'n 120 Marokkaanse gezinnen, maar volgens Karim wordt het geloofshuis bezocht door meerdere nationaliteiten, vooral Somaliërs, Nederlanders en Syriërs. "De gelovigen komen niet alleen uit Cuijk, maar ook uit de omliggende dorpen."

Opening en open dag
De officiële opening van de moskee aan de Groot Heiligenberg (vlakbij de brandweerkazerne) in Cuijk gebeurt zaterdag 16 april om 10.30 uur door burgemeester Wim Hillenaar. Daarna is tot 13.30 uur een open dag voor iedereen die de moskee wil bezoeken. "Er is thee en mensen kunnen ook een rondleiding krijgen", besluit Karim.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant