Fractievoorzitters Tjerk, Diann en Anna (v.l.n.r.) met in hun midden de burgemeester. (foto: Dorry Smeets)
Fractievoorzitters Tjerk, Diann en Anna (v.l.n.r.) met in hun midden de burgemeester. (foto: Dorry Smeets)

Leerlingen Elzendaalcollege lobbyen (met succes) voor ijsbaan in Gennep

Onderwijs 95 keer gelezen

GENNEP | In het kader van het project Jongeren en Politiek gingen leerlingen van het Elzendaalcollege afgelopen donderdag met elkaar in debat. Onderwerp: is het gewenst dat er in Gennep een ijsbaan komt en zo ja, waar?

Door Dorry Smeets

Het is al weer de dertiende keer dat het project Jongeren en Politiek gehouden is op het Elzendaalcollege in Gennep. Dit project, dat in samenwerking met de gemeente en Gennepse politici tot stand komt, heeft als doel de politiek dichter bij de jongeren te brengen. "Het gaat vooral om het proces", aldus projectleider Michel van den Heuvel, "veel vaardigheden als opzoeken, communiceren en overleggen komen hier aan de orde." Dit jaar waren leerlingen van de derde klas MAVO aan de beurt, die heel graag in de winter een ijsbaan in hun woonplaats zien komen. Ze werden begeleid door gemeenteraads- en commissieleden. Jos Sutmuller is één van hen. "Je leert ze onder andere hoe je in het openbaar spreekt en dat je dat via de voorzitter doet. Deze groep was trouwens uitzonderlijk om mee te werken: zoveel belangstelling en nieuwsgierigheid! Er zitten echt talenten tussen."

Voorwerk
Voordat de vijftien leerlingen in de 'raadsvergadering' met elkaar het debat aangingen, moest er echter nog veel werk verzet worden. Zo werden er drie 'partijen' geformeerd, die ieder een eigen idee had over de plaats van de ijsbaan: de Markt, de Groes of het Europaplein. De drie fractievoorzitters van deze partijen waren respectievelijk Tjerk Gerrits, Diann Hermsen en Anna Hol. Diann: "We hebben enquêtes gehouden, zijn gaan kijken wat het kost en hebben sponsors gezocht." Ze waren dan ook goed voorbereid tijdens het debat dat donderdagmiddag in het stadhuis plaatsvond. En ook deze 'gemeenteraadsvergadering' werd voorgezeten door burgemeester Peter de Koning. Argumenten vóór en tegen bepaalde locaties gingen over en weer. En dat deden ze goed. "Ik was niet zenuwachtig", vertelt Anne, "maar vond het wel eng dat ik als eerste moest. Die discussie vond ik wel heel erg leuk."
Uiteindelijk werd er een schorsing aangevraagd, waarna een motie volgde. Tjerk vertelt tot slot: "De gemeente gaat het nu zelf uitzoeken; de plaats van de ijsbaan is eigenlijk minder belangrijk: áls hij er maar komt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant