Voces Virorum repeteert voor de Eucharistievering in Katwijk.
Voces Virorum repeteert voor de Eucharistievering in Katwijk.

Bijzondere Renaissance Eucharistieviering in Katwijk

Religie 86 keer gelezen

KATWIJK | Op zondag 8 mei zingt het mannenensemble Voces Virorum in de Martinuskerk van Katwijk de hoogmis om 10.30 uur, onder leiding van Wim Goossens. Deze mis staat in het teken van de meimaandvieringen en de Dodenherdenking.

Centraal in deze mis staat een integrale vertolking van de 'Missa Regina Coeli' van Jacobus de Kerle (1532-1591). Jacobus de Kerle , geboren te Ieper, is een van de vele Zuid-Nederlandse Polyfonisten die na hun opleiding door Europa zwierven om als musicus of Maestro di Capella aan de slag te gaan. De Kerle werkte in Orvieto, Augsburg, Cambrai, Keulen en Praag, waar hij stierf. Hij behoort tot de vijfde generatie Zuid-Nederlandse Polyfonisten. De fraaie op imitatie getoonzette Missa Regina Coeli heeft als hoofdthema het bekende Gregoriaanse Maria Lofgezang 'Regina Coeli', Koningin van de Hemel. In de Kyrie, Sanctus/Benedictus en het vijfstemmige Agnus Dei ligt de thematiek hoorbaar voor het oprapen. In de Kyrië zet de Kerle in het begin van elk der vier zangstemmen het Gregoriaanse motief op. Naast deze Zuid-Nederlandse grootmeester worden onder meer Renaissance Mariamotetten gezongen van Jacobus Gallus, Felice Anerio en Gregor Aichinger.
De doden zullen worden herdacht door twee bijzondere Renaissancewerken uit de Spaanse Requiem ritus van de hand van Cristóbal de Morales, respectievelijk 'Regem Cui' met daarop aansluitend het aangrijpende vijfstemmige motet 'Circumdederunt Me'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant