Tijdens de laatste raadsconferentie werd duidelijk dat de samenwerking in Land van Cuijk erg moeizaam gaat. (foto: Diana Derks)
Tijdens de laatste raadsconferentie werd duidelijk dat de samenwerking in Land van Cuijk erg moeizaam gaat. (foto: Diana Derks)

Siroen (Regieteam) houdt vertrouwen in samenwerking Land van Cuijk

Politiek 74 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Voorzitter Henk Siroen van het Regieteam Raden Land van Cuijk blijft positief over de samenwerking binnen het Land van Cuijk, ook nu is gebleken dat er onvoldoende animo is voor een verkenning naar een fusie. In het advies dat deze week door het Regieteam is gepresenteerd, wordt evenmin meer gerept over een gemeentelijk herindeling. "Toch merk ik dat er duidelijk beweging naar elkaar is", aldus Siroen.

Het ontwerpbesluit 'Samen werken in het Land van Cuijk' komt voort uit de standpunten die de vijf gemeenteraden afzonderlijk van elkaar in februari en maart vaststelden en de gezamenlijke raadsconferentie vorige maand in Boxmeer, toen in een sfeer van vijandelijkheid aan het licht kwam dat er grote verschillen zijn in de manier waarop de samenwerking in het Land van Cuijk verder vormgegeven moet worden. Zo zijn Boxmeer en Cuijk uitgesproken voorstanders van een herindeling, terwijl in Mill en Grave daar niet eens onderzoek naar mag worden gedaan. Zelfs niet om, zoals 'tegenstander' Helma Pluk (van Algemeen Belang Cuijk) stelde, gegronde redenen te hebben om het eventueel uit te sluiten. "Vanuit de overtuiging dat we het over heel veel punten wél met elkaar eens zijn en we samen verder willen bouwen aan het Land van Cuijk, is het ons afgelopen woensdag gelukt om een ontwerpbesluit te formuleren", schrijft Siroen aan de vijf gemeenteraden, die ieder afzonderlijk ook komen te spreken over een verkenning 'naar de voor het Land van Cuijk best passende duurzame vorm van verregaande samenwerking'.

'Verbreed onderzoek'
In de behandeling van het ontwerpbesluit door de vijf raden afzonderlijk, schuilt volgens Siroen de kans om alsnog onderzoek te laten doen naar een herindeling. "But it takes five to Land van Cuijk-tango", stelt Siroen met enig gevoel van understatement. "De beweging in de afzonderlijke raden kan ook leiden tot een verbreed onderzoek inclusief bestuurlijke fusie. Het is ook helemaal niet gek als we uit de verkenning (die nog dit jaar van start gaat, red.) een solide innovatieve en intensieve samenwerking boven water krijgen. Dat wordt dan door alle vijf de raden omarmd."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant