Centrumwethouder Jos Nielen: 'Facelift gaat centrum van Cuijk aantrekkelijker maken.' (foto: DianaTrouwreportage.nl)
Centrumwethouder Jos Nielen: 'Facelift gaat centrum van Cuijk aantrekkelijker maken.' (foto: DianaTrouwreportage.nl)

Jos Nielen: 'Met dit budget kunnen we zeker vooruit'

Centrum 97 keer gelezen

CUIJK | Wethouder Jos Nielen (CDA) is ervan overtuigd dat het budget dat door de gemeenteraad is toegekend voor de herinrichting van het Cuijkse centrum voldoende moet zijn om 'een héél goed alternatief' te kunnen creëren voor de oorspronkelijke centrumplannen van 6,5 miljoen. "Uiteraard hadden we liever gezien dat daarvoor gekozen was, maar met 4,7 miljoen euro kunnen we zeker vooruit", benadrukt Nielen.

Bovendien, zo stelt Nielen, geeft dit duidelijkheid. "Want je moet niet vergeten dat 4,7 miljoen nog altijd 1,7 miljoen meer is dan oorspronkelijk stond begroot voor het centrumplan. Variant 1 was de meest luxe, maar variant 2 is een heel goed alternatief. Op dit moment wordt alles in beeld gebracht en als dat plaatje compleet is, kan een bureau aan de slag om toe te werken naar de uitvoering van de plannen."

Molenstraat
Binnen die plannen gaat er minder budget naar de aanloopstraten zoals de Molenstraat. "De raad heeft ons een duidelijke denkrichting meegegeven voor wat betreft de Molenstraat: functioneel en in de uitstraling van de rest van het centrum, maar goedkoper", vertelt Nielen, die zich ook eerdere besluitvorming over de centrumplannen in december 2015 voor de geest kan halen. "Toen werd nadrukkelijk aangegeven dat de Molenstraat ook prioriteit behoorde te krijgen. Deze goedkoper inrichten levert een besparing op, maar het heeft eveneens consequenties. Al wil ik benadrukken dat de Molenstraat er wat ons betreft gewoon bij hoort!"
Nielen verwijst nog maar eens naar de pilot met Platform 31 'om meer mogelijkheden te creëren in de aanloopstraten'. "Dus wonen, werken en winkelen", zegt hij. "Daarover wordt ook gesproken met de pandeigenaren in de Molenstraat. De eerste resultaten verwachten we op korte termijn. Mensen beginnen ongeduldig te worden, maar dat geldt ook voor ons."

'Facelift voor centrum'
Nielen laat weten dat zodra de gemeenteraad het budget definitief heeft vastgesteld (bij de behandeling van de Kadernota op 11 juli), een begin gemaakt kan worden met de aanbesteding. "De riolering in de Grotestraat wordt als eerste onder handen genomen, maar de materiaalkeuze qua bestrating heeft ook invloed op de Korte Molenstraat en het Louis Jansenplein, die dezelfde stenen zullen krijgen."
Maar door alleen de openbare ruimte op te knappen, 'zijn we er nog niet', onderstreept Nielen. "Ondernemers en pandeigenaren worden eveneens uitgedaagd. We zullen er met z'n allen aan moet trekken. Uiteindelijk willen we een convenant sluiten waarin staat opgeschreven wat we van elkaar verwachten."
Nielen zegt tot slot dat uitvoering van de centrumplannen 'één van de grotere opgaven is' in deze bestuursperiode. "Het staat niet zomaar in het coalitieakkoord. Uiteraard zie ik op Facebook ook negatieve reacties voorbij komen over de kosten, maar een facelift voor het gehele centrum is nodig om het aantrekkelijk te houden. Als je niks doet, weet je wat nu hebt, maar ook dat het uiteindelijk minder wordt!"

Wat gaat er tot 2020 in het centrum gebeuren? Lees er meer over in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 10 mei.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant