Ontwikkelingen in centrum Cuijk: 2016-2020.
Ontwikkelingen in centrum Cuijk: 2016-2020.

Overzicht ontwikkelingen in centrum Cuijk

Centrum 631 keer gelezen

CUIJK | Het Cuijkse centrum staat aan de vooravond van een aantal grootschalige veranderingen, beter gezegd een 'facelift' om het centrum en winkelgebied in Cuijk een beter en krachtiger aanzien te geven. Het betreft een combinatie van door de gemeente geïnitieerde projecten en particuliere initiatieven die tussen nu en 2020 gerealiseerd moeten worden. Nieuwsblad De Maas Driehoek zet ze op een rij.

        1. ZWAANPLEIN. De gemeenteraad van Cuijk stemde vorige maand in met de verhuizing van de Aldi-supermarkt naar het Zwaanplein 'als trekker' voor het centrum. "De mensen parkeren dan hun auto bij de supermarkt en lopen toch dan gemakkelijker het centrum in", weet centrumwethouder Jos Nielen. De Aldi wordt gerealiseerd op de plek waar vroeger het (nog te slopen) arbeidsbureau stond. Samen met de gemeente zal het Zwaanplein als nieuw parkeerterrein worden ingericht.

Realisatiedatum: Loop van 2017.

        2. DIENSTENAS. Het onverharde terrein tegenover het dienstencentrum wordt ingericht als nieuw, permanent parkeerterrein dat op piekmomenten de drukte op het Zwaanplein kan en moet ontlasten.

Realisatiedatum: Loop van 2017.

        3. MAARTENSHOF. Woningcorporatie Mooiland begint in juni met de bouw van fase 3 van de Cuijkse Cantheelen. Op de bouwgrond zijn nu nog de laatste voorbereidende sloopwerkzaamheden aan de gang, maar over een jaar staan er 54 gloednieuwe huurappartementen.

Realisatiedatum: Najaar 2017.

        4. DEKEN VAN DEN ACKERHOF. Op het parkeerterrein aan de Deken van den Ackerhof/Kerkstraat wordt nieuwe bestrating aangebracht. Het terrein tussen de voormalige leerlooierij aan t' Tuigleerstraatje, Cuijkse Cantheelen en de Maasboulevard krijgt hierdoor een nieuwe uitstraling en is het parkeren tussen plassen en kuilen verleden tijd.

Realisatiedatum: Juni 2016.

        5. HORIZON. Nikos Barbageorgopulos opende bijna 22 jaar geleden zijn (Griekse) restaurant Rhodos aan de Grotestraat in Cuijk. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw (internationaal) restaurant aan de Maasboulevard met naam 'Horizon'.

Realisatiedatum: Juni 2016.

        6. CULTUURSTRAAT. De gemeente Cuijk heeft onlangs ingestemd met een budget van bijna 400.000 euro om de Cultuurstraat, omgeving Kerkstraat/Kerkplein/Maasstraat, te upgraden. Achter de pastorie komt een 'Romeinse en middeleeuwse tuin', het gebouw van de Foto Archief Dienst (FAD) wordt opgeknapt en krijgt een permanent karakter en historische vondsten achter het Toeristisch Ontmoetingspunt (TOP) aan de Maasstraat moeten toegankelijker voor publiek gemaakt worden. De plannen hiervoor zijn ingediend door FAD, Werkgroep Archeologie Cuijk en de Beeldentuin/Heemtuin.

Realisatiedatum: Eind 2016/begin 2017.

        7. MAASKADE. Cuijk wil de loswal nadrukkelijker 'betrekken' bij de rest van het centrum. Dit betekent dat er een (kleine) horecagelegenheid gerealiseerd mag worden op de Maaskade. Concrete plannen hiervoor liggen er vooralsnog niet.

Realisatiedatum: Onbekend.

        8. BRASS29. In het voormalige pand van de ABN AMRO-bank aan de Grotestraat 29 realiseren Irene Disselhorst en Marieke van Oppenraay een klein hotel alsmede een ontbijt- en lunchroom. Van donderdag- tot en met zondagavond is BRASS29 ook geopend als wijnbar.

Realisatiedatum: Zomer 2016.

        9. BIOSCOOP. Het Cuijkse college van B en W gaf eerder dit jaar de voorkeur aan een bioscoop in het (huidige) pand van de Kunstuitleen aan de Grotestraat - naast de Schouwburg - en wees andere locaties hiervoor af. Een exploitant voor een bioscoop moet echter nog gevonden hebben. Pandeigenaar Malant is in gesprek met geïnteresseerde partijen. Eerdere belangstellenden haakten af.

Realisatiedatum: Begin 2017.

        10. GROTESTRAAT. Eerste onderdeel van de centrumplannen is de aanleg van nieuwe riolering en bestrating van de Grotestraat. De keuze voor de bestrating heeft ook betrekking op het Louis Jansenplein en Korte Molenstraat, die eveneens een flinke opknapbeurt krijgen.

Realisatiedatum: Herfst 2016.

        11. LOUIS JANSENPLEIN. Het Louis Jansenplein zal een facelift ondergaan. Het oorlogsmonument (fontein) zal in ieder geval verdwijnen en de pilaren rondom de entree tot het winkelcentrum misschien ook. Aanvankelijk stonden lichtilluminatie, luxe lichtmasten, waterpartij, lijnafwatering en speciaal straatmeubilair op de rol, maar hoe het plein uiteindelijk opnieuw zal worden ingericht, is afhankelijk van de aanbesteding. Duidelijk is dat de meest 'luxueuze' elementen zullen worden geschrapt.

Realisatiedatum: Loop van 2017.

        12. MOLENSTRAAT. In de centrumplannen is de Molenstraat een zogeheten 'Aanloopstraat'. De Molenstraat moet daarom op verzoek van de gemeenteraad soberder worden ingericht dan Grotestraat, Louis Jansenplein en Grotestraat, echter wel in een soortgelijke stijl. Welke dat wordt, is afhankelijk van de aanbesteding en de keuze bij de drie genoemde straten. Ook zal in de Molenstraat een vervolg gegeven worden aan de pilot met Platform 31: wonen, werken en winkelen.

Realisatiedatum: Eind 2017/begin 2018.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant