'Romeinse brug' (gemengde techniek) van Kees Roosenboom.
'Romeinse brug' (gemengde techniek) van Kees Roosenboom.

Museum Het Petershuis eert Kees Roosenboom

Kunst en cultuur 374 keer gelezen

GENNEP | De jong gestorven Kees Roosenboom (1950-2005) was een veelzijdig kunstenaar. Museum Het Petershuis in Gennep eert zijn creatieve nalatenschap met de tentoonstelling 'Kees Roosenboom met verve'. Het museum herkende zijn meesterschap ook al tijdens zijn leven. Exposities in 1988 en 1999 getuigden daarvan.

Uit interviews en getuigenissen van familie en vrienden rijst het beeld op van een man, die uiterst precies en gedisciplineerd kon werken, maar voor wie vrijheid uiteindelijk het hoogste goed was. Kees Roosenboom was opgeleid tot tekenleraar, een vak dat hij ook een aantal jaren heeft uitgeoefend, maar later wijdde hij zich geheel aan de kunst. Op zijn vijftiende was hij begonnen met fotograferen, later ging hij tekenen en schilderen. Hij was de zoon van een verwarmingsmonteur en een boerendochter van De Bisselt, het gehucht in het bos waar hij uiteindelijk zijn atelier zou vestigen.
Van dogma's in de kunst trok hij zich weinig aan; hij koos vanaf het begin zijn eigen richting. Die richting werd al gauw een zoektocht naar de eerste, arbeidsintensieve technieken van de fotografen van de negentiende eeuw. Met behulp van een woordenboek worstelde hij vakliteratuur door in talen, die hij niet goed beheerste. Uiteindelijk was hij een kunstenaar die zich bediende van een groot scala van technieken.

Eenvoud
Roosenboom hield niet van de wollige kunstspraak, die exposities vaak begeleidt. In een interview met het Nijmeegs Dagblad zei hij bij voorbeeld: "Het enige wat ik met het werk doe, is laten zien wat ik maak en niets anders. Er zit geen boodschap achter of iets dergelijks."
Roosenboom was jong getrouwd, maar dat huwelijk hield niet lang stand. In de jaren negentig kwam Conny Westgeest, docente Nederlands, die hij in 1985 had leren kennen, definitief naar De Bisselt. Ze trouwden in 2004, kort voordat bij hem longkanker werd vastgesteld.
De tentoonstelling 'Kees Roosenboom met verve' is van zondag 22 mei tot en met 26 juni te zien in Het Petershuis te zien van 22 mei tot en met 26 juni. Veel van de geëxposeerde werken zijn beschikbaar voor de verkoop. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag, van 13.30 tot 17.00 uur. De toegang is vrij. Info: www.museumhetpetershuis.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant