Organisatie van Summmertime heeft een programma 'met voor ieder wat' samengesteld. (foto: Ingrid Driessen)
Organisatie van Summmertime heeft een programma 'met voor ieder wat' samengesteld. (foto: Ingrid Driessen)

Summmertime: programma waar ontwikkeling in zit

Kunst en cultuur 52 keer gelezen

GENNEP | "Een programma waar ontwikkeling in zit..." Zo beschrijft voorzitter Ernst Lamers van Summmertime de programmering van de negende editie van het zomerfestival in Gennep, dat vanaf 25 juni tien zaterdagen op rij het centrum van het Niersstadje 'bruisend moet krijgen en veel publiek belooft te trekken'.

"We hebben dit jaar niet alleen gekozen voor muziek, maar willen bewust laten zien dat Gennep op cultureel vlak veel meer te bieden heeft", vervolgt Lamers. "Wij willen Gennep op de kaart zetten. Daar doen we het voor." Hij doelt op de nauwe samenwerking met het Niers Kunst Collectief (NKC), dat 25 kunstenaars uit de regio de gelegenheid biedt om (leegstaande) winkelpanden om te turnen tot galerieën. "Uit een eerste inventarisatie komen hiervoor zo'n twaalf panden tussen het Wilhelminaplein en de Niersstraat in aanmerking. Hiermee willen we voor mensen ook de drempel wegnemen om eens een galerie binnen te stappen. Mensen denken soms dat ze meteen honderd euro moeten uitgeven voor een kunstwerk als ze ergens binnenlopen, maar dat is helemaal niet zo."
De verschillende 'galerieën' kunnen op de zaterdagen 2, 9 en 16 juli tussen 11.00 en 17.00 uur worden bezocht. De kunstroute is aanvullend op het programma van Summmertime, dat naast muziek en kunst ook andere culturele activiteiten kent. "Denk aan het Pruuvemmment, waar we weer een aantal nieuwelingen mogen verwelkomen of de troubadours en de toneelspelers."

Exploitatie
Het Pruuvemmment - op zaterdag 16 juli - is één van de activiteiten die eraan moeten bijdragen dat de organisatie de exploitatie van het tiendaagse evenement rondkrijgt. Lamers benadrukt: "Voor de rest zijn we volledig afhankelijk van sponsoring, want entree heffen we niet. Onze exploitatie is zo'n 40.000 euro en de sponsoring is tot op heden goed voor zo'n 20.000 tot 23.000 euro. Het spreekt voor zich dat we erg blij zijn met onze sponsors."

Betrokkenheid
De organisatie had gehoopt dat Gennepse ondernemers meer betrokkenheid zouden tonen met Summmertime. "Tijdens die tien dagen komen er toch zo'n tienduizend bezoekers naar Gennep. Die lopen rondom de activiteiten ook de stad in en geven er geld uit. Toch blijft het vechten tegen de bierkaai om meer afstemming met de activiteiten voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk is Summmertime wel een evenement waar ook mensen uit Cuijk, Boxmeer en van zelfs verder weg naartoe komen. Wij lokken ze naar de stad, het is aan ondernemers om ze vervolgens de winkel in te trekken."
Betrokkenheid bemerkt de organisatie wél bij muzikanten en anderen die optreden op Summmertime. "In totaal staan er in deze zomer weer zo'n 500 mensen op de bühne", weet Lamers. "Van vertellers tot toneelspelers en van kunstenaars tot muzikanten. Wij zijn daar erg blij mee. Het enige wat we niet in de hand hebben, is het weer. In acht seizoenen hebben we pas twee keer een dag moeten afgelasten. Dat was toevallig twee keer vorig jaar. Verder kunnen we nog altijd vrijwilligers gebruiken die op één van de dagen een paar uurtjes over hebben om ons te helpen."

Kijk voor de programmering in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 17 mei.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant