Gerty van Lith en Marco van Teeffelen houden 16 juni een workshop voor potentiële deelnemers aan pronkzittingen. (foto: Diana Derks)
Gerty van Lith en Marco van Teeffelen houden 16 juni een workshop voor potentiële deelnemers aan pronkzittingen. (foto: Diana Derks)

'Wurksjup' moet tonpraters-in-spé over plankenkoorts helpen

Kunst en cultuur 180 keer gelezen

CUIJK | 'Plankenkoorts Vrij'. Dat is de naam van de 'wurksjup' die Marco van Teeffelen en Gerty van Lith op donderdag 16 juni in Cuijk geven om tonpraters-in-spé en andere potentiële deelnemers aan pronkzittingen over de drempel heen te helpen om in de toekomst plaats te nemen op het podium. "Wij willen nieuw bloed in de pronkzitting", stelt het tweetal, dat al jarenlang in de ton plaatsneemt tijdens de Kuukse pronkzittingen van KG De Nölers.

De workshop, door Van Lith omgedoopt tot 'wurksjup', werd vorig jaar als plan ingediend bij het Podiumfonds Land van Cuijk & Noord-Limburg en kon rekenen op financiële steun van het fonds dat in het leven is geroepen om culturele initiatieven te (laten) ontplooien. "Mensen rekenen op een gegeven moment ook op nieuwe gezichten tijdens een pronkzitting", weet Gerty. "Alle carnavalsverenigingen willen dat hun pronkzittingen op niveau blijven. De Nölers dus ook. Ik moet niet die oude vrouw worden die zo nodig nog in de ton moet plaatsnemen. En uit persoonlijk oogpunt vind ik het ook belangrijk dat het Kuukse dialect beschermd blijft. Daartoe kan deze workshop zeker bijdragen."

Waarom, hoe en waarmee?
Marco benadrukt dat de workshop is bedoeld voor potentiële deelnemers uit het gehele Land van Cuijk en de Kop van Noord-Limburg. "Waarmee wil je het podium op, hoe presenteer je jezelf en waarom heb je voor een bepaald typetje gekozen? Dat soort vragen komen aan bod. Gerty en ik zijn door schade en schande wijs geworden. Er zijn een heleboel mensen die graag eens een buut zouden willen doen, maar niet durven of denken dat ze het niet kunnen. Deze workshop moet hen inspireren en over de drempel heen helpen. Uiteraard met als doel dat zij in de Schouwburg 'onder de lamp' komen te staan en vervolgens uiteraard in meer zalen in de regio."

Gedachtespinsels
De workshop 'Plankenkoorts Vrij' bestaat uit twee delen van elk een uur. Gastspreker tijdens het eerste deel is buutreedner en stand-upcomedian Marlon Kicken. "Hij legt uit hoe je jezelf presenteert, hoe je een grap brengt? Begin je met een liedje of juist niet en hoe vertaal je je gedachtespinsels naar iets grappigs... Doel is inspireren", verzekert Gerty. Marco lacht: "Dus geen oefeningen of toneelstukjes. Je hoeft je dus niet in te beelden dat je een rots bent." Tijdens het tweede deel van de workshop worden Gerty, Marleen Berkhout uit Haps en Johan Peters van de groep De Kuumers geïnterviewd. "Allemaal dorpsmensen die al jaren optreden tijdens pronkzittingen in de regio. Je leert bij ons de tips en tricks, do's en don't's."
De workshop vindt plaats op donderdag 16 juni (20.00 uur) in de Schouwburg Cuijk. Er is plek voor maximaal dertig personen. Aanmelden kan via plankenkoortsvrij@gmail.com.



Gerty van Lith in de buutton tijdens de Kuukse pronkzitting van 2014. (foto: Arjan Broekmans)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant