Pastoor Theo Lamers en vice-voorzitter Piet van de Koolwijk van de H.Martinusparochie. (archieffoto: Diana Derks)
Pastoor Theo Lamers en vice-voorzitter Piet van de Koolwijk van de H.Martinusparochie. (archieffoto: Diana Derks)

'Grote mate van instemming' op beleidsvisie H.Martinusparochie

Religie 254 keer gelezen

CUIJK | De kerkgangers en werkgroepen van de Heilige Martinusparochie in Cuijk en omliggende dorpen hebben 'na indringend beraad' ingestemd met de toekomstvisie 'Een nieuwe mantel voor Martinus'. "Er is een grote mate van instemming geweest", vertelt vice-voorzitter Piet van de Koolwijk van het parochiebestuur. Het laatste woord is nu aan bisschop Gerard de Korte van 's-Hertogenbosch.

"Formeel kan de bisschop anders besluiten, maar de verwachting is dat hij zal instemmen met onze beleidsvisie", onderschrijft pastoor Theo Lamers. "Wij hebben begrip en instemming ontvangen vanuit zes van de zeven geloofsgemeenschappen. Alle vragen en opmerkingen tijdens de slotbijeenkomst in Vianen (op 16 februari, red.) zijn nog opgenomen in het definitieve beleidsstuk dat nu ter goedkeuring ligt bij het bisdom in Den Bosch." De verwachting is dat het bisdom 'kort na de zomer' de aanbevelingen zal overnemen.

Sluiting
Het nieuwe beleidsplan van de fusieparochie behelst, zoals deze krant al in januari meldde, de sluiting op termijn van de kerken in Beers, Linden en Vianen. "Toch zouden we het graag iets anders geformuleerd zien", vertelt Van de Koolwijk. "Wij hebben nadrukkelijk de wens uitgesproken om alle kerken open te houden, maar dan moeten ze dat wel zelfstandig kunnen. Voor Beers en Linden geldt dat er binnen nu en vijf jaar een oplossing gevonden moet zijn en voor Vianen is dat zo'n drie jaar."
Voor de exploitatie van een kerk is zo'n 15.000 tot 30.000 euro per jaar nodig, afhankelijk van de grootte van de kerk. "De contactgroep Linden heeft aangegeven die mogelijkheden te willen onderzoeken."

Schatplichtig
Schatplichtig ten opzichte van Linden voelt de fusieparochie zich niet, benadrukt Van de Koolwijk. "Omdat je niet tegen de ene contactgroep kan zeggen: jullie hebben meer rechten dan anderen. Alle afzonderlijke kerken hebben bij de fusie historisch vermogen ingebracht, inclusief de pachtgronden die nog steeds in ons bezit zijn. Dan kun je niet zeggen tegen Linden (dat nadrukkelijk de wens heeft uitgesproken zelfstandig open te willen blijven, red.): jullie wel en bijvoorbeeld Beers niet."

Exploitatie
De werkgroep Linden is momenteel drukdoende met een plan om de oude kerk in dat dorp 'duurzaam open te houden'; in Vianen meldde de dorpsraad zich al om de kerk mee te (laten) ontwikkelen. "Die kerk laat zich ook het gemakkelijkste herbestemmen", weet Lamers, "omdat het geen monumentaal pand is." In Beers hebben zich vooralsnog geen partijen of projectontwikkelaars gemeld. "Maar dit wil niet zeggen dat er achter de schermen niks gebeurt", meent Lamers. "De contactgroep weet wat er nodig is om open te blijven. Bovendien moet de geest nog rijpen. Wie weet wat de ontwikkelingen bij Dommelsvoort (recreatiepark) voor kansen opleveren voor de kerken van Beers en Linden."
Op een helpende hand van de gemeente Cuijk rekent Lamers niet. "Niet financieel nee, maar wel qua herbestemming van het bestemmingsplan."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant