Oeffelt is, net als Gennep en omgeving, exact 200 jaar 'los' van Pruisen.
Oeffelt is, net als Gennep en omgeving, exact 200 jaar 'los' van Pruisen.

Oeffelt en Gennep exact 200 jaar 'los' van Pruisen

Ingezonden 215 keer gelezen

Zin in een feestje? Oeffelt en Gennep zijn 'the places to be'. In juni kunnen de inwoners 'vieren' dat zij 200 jaar geleden 'los' kwamen van Pruisen en gingen behoren tot het Koninkrijk der Nederlanden. Met frisse tegenzin overigens.

Pruisen, al sinds de 16de eeuw eigenaar van Oeffelt en Gennep, is het in 1813 niet eens met de annexatie door Nederland van het oude Gennepse/Kleefse gebied op de westoever van de Maas. In december 1813 steken de Pruisen vanuit Gennep de rivier over en bezetten het dorp. Mogelijk willen ze ook Boxmeer en Sambeek redden uit de grijpgrage klauwen van de Oranje Leeuw, want tussen 4 en 8 mei 1814 kamperen ze daar, alsof de afspraak niet bestaat dat de Franse Departementen van Rijn en Maas weer deel zullen uitmaken van de Nederlanden. Een eenvoudige klus voor een aantal Pruisische regimenten want het Land van Cuijk en het Niersland liggen er staatloos bij, nadat in januari de laatste Franse bezettingstroepen via Boxmeer zijn afgedropen.
De innige vrijerij van rooms Oeffelt – de pastoor voorop – met vrijzinnig Pruisen baart kopzorgen bij het overwegend protestantse Brabantse Bestuur in Den Bosch en men neemt in ijltempo contact op met Wenen. Brabant heeft haast. Koning Willem I niet: hij dineert, congresseert en danst. Toch volgt hoog overleg. De tweede koning van Nederland – Lodewijk Napoleon is de eerste – laat het over aan Groot Bretanië en Pruisen. De Duitsers winnen. Nederland laat een rechtmatige geografische, genealogische en taalkundige claim op het gehele Niersgebied tot aan de Rijn (o.a. Gennep, Goch, Kleef) lopen in ruil voor Oeffelt. De strategisch niet zo snuggere Willem I is tevreden met de Maas als staatsgrens. Het zijn de geallieerden die de nieuwbakken vorst er op attenderen dat deze smalle regenrivier geen goede scheiding is. Na veel praten stemt Willem I uiteindelijk zuchtend toe om de grenspalen dan toch maar verder oostwaarts te plaatsen. Op een kanonschot afstand van de Maas. Na Oeffelt komen dus ook Gennep, Siebengewald, Bergen en Well aan Nederland. Definitief. In juni 1816. Groot feest dus in Oeffelt en Gennep?

Herman Jan van Cuijk
Boxmeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant