Anne-Marie Spierings: 'Wij verlangen een verkenning naar alle scenario's.' (foto: Erik van der Burgt)
Anne-Marie Spierings: 'Wij verlangen een verkenning naar alle scenario's.' (foto: Erik van der Burgt)

Provincie eist verkenning naar gemeentelijke fusie

Politiek 112 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Het geduld van de provincie Noord-Brabant over de samenwerking in het Land van Cuijk is op. In navolging van de 'brandbrief' die de provincie medio mei liet uitgaan naar alle gemeenten, laat gedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66) nu weten dat de provincie 'het initiatief neemt' als er voor 1 juli geen gezamenlijk besluit ligt. "De provincie verlangt een verkenning van de gemeenten van het Land van Cuijk naar alle scenario's, inclusief bestuurlijke fusie", aldus Spierings.

Door Martijn Schwillens

De vijf gemeenten in het Land van Cuijk zijn al jaren in gesprek over een verregaande samenwerking, maar een consensus is drie jaar na de eerste intentieverklaring nog altijd niet bereikt. Sterker nog, tijdens de zesde en laatste raadsconferentie -eind maart in Boxmeer- werd pijnlijk duidelijk dat er geen onderling vertrouwen is. De gemeenten Boxmeer en Cuijk willen één gemeente, maar Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis zijn uitgesproken tegen een bestuurlijke fusie en in Grave is er zelfs geen bereidheid om onderzoek te laten doen naar alle vormen van samenwerking. Reden voor Spierings om zich in harde woorden uit te laten over de toekomst van het Land van Cuijk. "De gemeenteraden zijn nu bezig met het proces van besluitvorming. Ik ga er van uit dat er voor 1 juli een duidelijk besluit ligt van vijf gemeenten voor een dergelijke brede verkenning. Dan gaan we snel om de tafel om het proces op te starten en te bekijken welke hulp we kunnen bieden." En als dat besluit er dan nog niet ligt? "Dan neemt de provincie het initiatief", benadrukt de gedeputeerde.

Onderzoek
Vorige maand werden de vijf gemeenten ook al door de provincie op de vingers getikt. "Wij vinden de procesvooruitgang om tijdig tot concrete resultaten te komen niet overtuigend", schreef Commissaris van de Koning Wim van de Donk. De vijf gemeenteraden komen deze maand nog te spreken over twaalf projecten die in gezamenlijkheid opgepakt moeten worden. Daarnaast moet een besluit genomen worden over een verkenning 'naar de best passende vorm van verregaande samenwerking'. Als het aan de provincie ligt, mag een fusie niet worden uitgesloten als uitkomst van dat onderzoek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant