De Broekse Wielen, een natuurgebied net buiten Gassel.
De Broekse Wielen, een natuurgebied net buiten Gassel.

Publiekswandeling IVN door Broekse Wielen bij Gassel

Kunst en cultuur 153 keer gelezen

GASSEL | De natuurgidsen van IVN De Groene Overlaat in Cuijk laten deelnemers graag kennis maken met de Broekse Wielen, ook wel bekend als de Vogelshoek. Dit is een uniek natuurgebied ten zuiden van Gassel. Het gaat om een groep van acht wielen.

Vijf van de acht wielen hebben nu het karakter van een ven, de andere drie zijn diepe geïsoleerde wielen (plassen). De wielen liggen tegen een restant van de oude rivierdijk, die vroeger om Escharen lag. Ze dienden om het dorp te beschermen tegen het water van de Beerse Overlaat. Het zijn de overblijfselen van kleine dijkdoorbraken.

Veel soorten
In dit voedselarme water op de hoge zandgronden blijft alles klein. Daardoor kunnen er zoveel soorten naast elkaar bestaan. Daaronder treffen we verschillende zeldzame planten en amfibieën aan zoals drijvende waterweegbree, kamsalamander, smaragdlibel en in de omgeving onder andere de geelgors.
De publiekswandeling door de Broekse Wielen is zondag 19 juni. Vertrek is om 14.00 uur en het vertrekpunt is de Fazantenweg in Gassel. Meer informatie via tel. (0485) 31 49 46. Aanmelden vooraf is niet nodig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant