Met het raadsvoorstel wil het Gennepse college toestanden, zoals eerder dit jaar in Heijen, voorkomen. (foto: Jos Gröniger) 
Met het raadsvoorstel wil het Gennepse college toestanden, zoals eerder dit jaar in Heijen, voorkomen. (foto: Jos Gröniger) 

Gemeente Gennep toetst AZC's aan nieuwe criteria

Politiek Opvang vluchtelingen en statushouders 221 keer gelezen

GENNEP | De gemeente Gennep maakt geen haast met de nieuwe zoektocht naar een geschikte locatie voor de opvang van asielzoekers. Wel heeft Gennep nog steeds het plan vluchtelingen te huisvesten. Voordat een mogelijke locatie bestemd gaat worden, dient deze echter eerst getoetst te worden aan een aantal criteria. Dat is het voorstel dat B en W de gemeenteraad gaan voorleggen.

Door Jos Gröniger

Het gemeentebestuur wil eerst vaststellen waaraan mogelijke locaties dienen te voldoen. Zo willen B en W weten hoe het met de veiligheid, capaciteit van de locatie, het aantal plaatsen van de locatie, de mogelijkheid tot aansluiting van met de buurt en eventuele weerstand tegen de opvang op een bepaalde plaats.

Criteria
Met het vaststellen van criteria wil het college van B en W een herhaling van de problemen zoals bij de besluitvorming om Kasteel Huys Heijen aan te wijzen als opvanglocatie voor asielzoekers. Daar wilden de gemeente Gennep en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) eerder 150 asielzoekers huisvesten. Dat stuitte op veel weerstand bij de lokale bevolking, waardoor het aantal op te vangen mensen bijgesteld werd naar 101. Omdat dat aantal het voor het COA onmogelijk maakte voor die locatie een sluitende exploitatie te kunnen maken, werd afgezien van Huys Heijen. "We leggen de criteria waaraan locaties getoetst worden voor aan de raad. En daarbij kunnen de raadsleden ook zelf criteria inbrengen. Pas als daar overeenstemming bereikt is wordt het voorstel geëffectueerd", aldus burgemeester Peter de Koning.
Het voorstel werd maandag besproken in de commissie. Op 20 juni volgt behandeling in de raad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant