Bas van der Heijden organiseert dit weekend het Boer en Smaak Festival in Grave. (foto: Diana Derks)
Bas van der Heijden organiseert dit weekend het Boer en Smaak Festival in Grave. (foto: Diana Derks)

'Boer en Smaak Festival draait om ontdekken, proeven én genieten'

  •   keer gelezen

GRAVE | Het Boer en Smaak Festival Land van Cuijk – dat op zaterdag 11 en zondag 12 juni wordt georganiseerd in Het Arsenaal in Grave – draait om ontdekken, proeven én genieten. Organisator Bas van der Heijden vertelt meer over dit evenement waarbij de boer centraal staat. "Wie weet wat hier weer uit voortkomt."

Door Patricia de Ryck

Als Bas van der Heijden in september 2015 bij Het Arsenaal in Grave begint, heeft hij meteen het idee om een festival te organiseren waarbij eten centraal staat. "Allerlei ideeën passeerden de revue van Bourgondisch Grave tot een foodtruckfestival. Dat zou ik bijvoorbeeld met onze vaste leveranciers kunnen doen. Maar dat vond ik zo saai; dan krijg je weer van hetzelfde. Toen ben ik eens een rondje gaan rijden door het Land van Cuijk – een voor mij op dat moment onbekende regio, omdat ik uit Oss komt – en kwam ontzettend veel boeren met een landwinkeltje tegen."

Boer en Smaak
Zo ontstaat het idee voor het Boer en Smaak Festival. "We nemen de bezoekers mee in de culinaire wereld van het Land van Cuijk. We laten ze kennismaken met de diversiteit aan streekproducten. In al die landwinkeltjes ontdek je namelijk een heleboel producten die je geproefd moet hebben." Van der Heijden is hiervoor letterlijk 'de boer op gegaan'. Hij is de hele regio doorgereden op zoek naar unieke producten uit het Land van Cuijk. Producten die velen volgens hem nog niet kennen. "Onbekend maakt onbemind in het Land van Cuijk", lacht hij.

Hij geeft een voorbeeld. "Toen ik bij Eetcafé De 3 Burgemeesters in Sint Anthonis was, zei Lieselotte tegen mij dat ik eens bij palingkwekerij Bardoel in Wanroij langs moest gaan. Op de bonnefooi ben ik daar naar toe gereden – en na een tijdje zoeken – werd ik daar heel gastvrij ontvangen. Ik stond echt met m'n mond open toen ik zag hoe groot dat was. Toen ik bij Het Arsenaal met wat paling aankwam, stonden ze ook te kijken toen ik zei dat deze paling uit het Land van Cuijk kwam. En wat blijkt: volgens onze chef is-ie veel lekkerder dan van de groothandel. Dit is echt zo'n smaakgeheim uit deze regio."

Op de kaart
Zo is Van der Heijden van de ene naar de andere boer gegaan om streekproducten te verzamelen. Producten en gerechten die op een boerenkar gepresenteerd zullen worden in de tuin van Het Arsenaal. "Studenten van ROC De Leijgraaf gaan daar net als de koks van diverse restaurants uit het Land van Cuijk mee aan de slag om zo tot verrassende combinaties te komen." Van der Heijden verklapt alvast het één en ander. "Wat dacht je van verse komkommer ijsthee? Daarnaast maakt IJssalon Rembrandt uit Boxmeer vers ijs met melk én fruit uit de regio. Het zou toch geweldig zijn als die combinaties binnenkort op de kaart van verschillende zaken in het Land van Cuijk staan?"

Het belooft dit weekend een waar spektakel te worden in Grave. Zo heeft Van Der Heijden dé populairste regionale band van dit moment weten te strikken voor een optreden. "De Tenggara Boys uit Cuijk spelen op zondag van drie tot vier. Naast de demonstraties, live-cooking en entertainment is er ook voor de kinderen een heuse kidscorner gemaakt. Bezoekers maken daarnaast kans op 250,- euro als ze de juiste hoeveelheid groenten op een boerenkar weten te raden."

Boer en Business
Van der Heijden wil niet alleen het publiek vermaken, maar ook het lokale ondernemerschap versterken. "Met alles dat hier te zien, beleven, maar vooral te proeven is, willen we de boeren inspireren. Wie weet wat voor mooie producten of regionale samenwerkingen daar weer uit komen. Zo blijken veel producten aantrekkelijker geprijsd dan wanneer je ze via de groothandel moet kopen. Dat is voor de horeca ook interessant. Je hebt ze namelijk ook nog eens sneller in huis, omdat er geen partij meer tussen zit."

Om die verbindingen te leggen, organiseert hij vrijdagavond voor genodigden de Boer en Business Borrel. Een initiatief waar niet alleen alle burgemeesters uit het Land van Cuijk bij aanwezig zullen zijn, maar ook verschillende ondernemers uit de agrarische sector én de horeca. Met lezingen, van de ZLTO en Rabobank, worden de aanwezigen geïnspireerd. Van der Heijden heeft daarnaast nog een idee wat hij daar wil bespreken. "Hoe gaaf zou het zijn als we gezamenlijk – bijvoorbeeld met IBN – een service kunnen ontwikkelen, waarbij producten bij de verschillende boeren worden opgehaald en vervolgens bij de horeca worden afgegeven?"

Gemeentegrenzen
Met dit evenement wil Van der Heijden verder kijken dan de grenzen van de eigen onderneming, branche én gemeente. Zo heeft hij in samenwerking met verschillende hotels uit de regio al unieke winacties georganiseerd op de Facebook-pagina van het Boer en Smaak Festival. "Via www.facebook.com/boerensmaakfestival maak je kans op een overnachting voor twee personen inclusief ontbijt!", besluit hij.
Het Boer en Smaak Festival vindt zowel op zaterdag 11 als zondag 12 juni plaats van 14.00 tot 22.00 uur en is vrij toegankelijk. Bezoek voor meer informatie: www.boerensmaakfestival.nl.

Meer berichten