Nieuwe onderwijsvorm in Bergen en Gennep: leren in reële praktijksituatie

Onderwijs 200 keer gelezen

GENNEP/BERGEN | Voor leerlingen op het voortgezet speciaal onderwijs is het opdoen van ervaringen in reële praktijksituaties belangrijk, dus buiten het klaslokaal en binnen het bedrijfsleven. De pilot 'Project Bergen: 'Thuisnabij onderwijs in een reële praktijksituatie' geeft leerlingen van SO-VSO Mikado in Gennep de kans om in reële praktijksituaties ervaringen op te doen die zij later in de maatschappij nodig hebben. "Dit sluit helemaal aan bij ons doel om zorg dichtbij in de directe omgeving te organiseren", aldus wethouder Lia Roefs (PK Bergen).

De pilot is een initiatief van SO-VSO Mikado en wordt ondersteund door de gemeente Bergen. De nieuwe vorm van onderwijs binnen het 'Project Bergen' is ook door de inspectie van het onderwijs positief beoordeeld.

Persoonlijke ontwikkeling
Thuisbasis van 'Project Bergen' wordt een locatie binnen Mosaïque in het centrum van Nieuw Bergen, zodat de leerlingen niet meer dagelijks naar het schoolgebouw van SO-VSO Mikado in Gennep hoeven te reizen. "De leerlingen worden zo al tijdens hun schoolperiode zichtbaar in de gemeenschap en in de omgeving waarin zij later werken", vervolgt Roefs. Daarom worden ook de lokale ondernemers nauw betrokken bij dit project. Het idee is hierbij om de leerlingen bij lokale bedrijven binnen Bergen ervaringen op te laten doen, die ze later, na afronding van hun opleiding, in hun dagelijks werkleven kunnen gebruiken. "Het bijzondere aan het 'Project Bergen' is dat de praktijksituaties de lessen vormen, ver weg van het 'klassieke' klaslokaal. Zo leren leerlingen in 'de echte wereld' vaardigheden ontwikkelen. Dit bevordert de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen en helpt deze om de stap van onderwijs naar praktijk makkelijker te maken."

Faciliterende rol
Initiator van 'Project Bergen' is Jos Kersten, teamleider van SO-VSO Mikado en woonachtig in Bergen. De afgelopen maanden zijn er diverse gesprekken gevoerd om te kijken hoe deze samenwerking concreet vertaald zou kunnen worden. Resultaat hiervan is het projectplan 'Project Bergen: Thuisnabij onderwijs in een reële praktijksituatie'. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het project ligt bij de moederorganisatie van Mikado: Onderwijsgroep Punt Speciaal. De gemeente Bergen neemt een faciliterende rol in door het project financieel te ondersteunen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant