De gemeente Cuijk moet voor 2017 negen ton extra bezuinigen.
De gemeente Cuijk moet voor 2017 negen ton extra bezuinigen.

Tegenvallers: Cuijk moet negen ton extra bezuinigen

Politiek 71 keer gelezen

CUIJK | De gemeente Cuijk moet in 2017 bijna negen ton extra bezuinigen. Een drietal tegenvallers heeft ervoor gezorgd dat Cuijk voor volgend jaar afstevent op een tekort van 850.000 euro. Ook in de jaren erna krijgt de Maasgemeente te maken met forse tekorten. "Dit stemt ons uiteraard niet positief", vertelt wethouder financiën Jos Nielen (CDA).

Aanvankelijk ging de gemeente Cuijk voor 2017 nog uit van een overschot van ruim vierhonderdduizend euro. "Op een omzet van zeventig miljoen euro een beperkt bedrag, maar dit is nog vele malen erger", vervolgt Nielen, die zegt 'uitermate teleurgesteld' te zijn. "Omdat we ervan overtuigd waren dat de meerjarenbegroting positief zou zijn. Dat had ons, als college, wat lucht gegeven om wat te doen." Ook in de jaren 2018 tot en met 2020 heeft Cuijk te maken met tekorten, van respectievelijk zes, 8,5 en 9 ton. "We moeten dus structureel bezuinigen", benadrukt hij.

Tegenvallers
De gemeente Cuijk heeft te maken met een drietal tegenvallers. Door een wijziging van de toerekening van rente aan het grondbedrijf (van 3% doorberekenen naar 1,23%), krijgt Cuijk te maken met een financieel nadeel van 561.000 euro. "Verder hebben we te maken met een tegenvaller van bijna drie ton vanwege de cao voor gemeenteambtenaren. Wij ontvangen een gedeeltelijke compensatie, maar de lastenverzwaring voor onze gemeente is nog altijd 275.000 euro", aldus Nielen, die ook nog te maken heeft met een 'op zich zelf staande' tegenvaller vanwege een herverdeling van het gemeentefonds met betrekking tot de opvang van asielzoekers en vluchtelingen. "Dat is ook nog eens 330.000 euro."
De gemeenteraad buigt zich op 11 juli over de Kadernota (document waarin de hoofdpunten van beleid en de financiële kaders voor het komende jaar worden aangegeven). "Zo kort voor de zomer kunnen wij geen grote bezuinigingsoperatie meer op touw zetten, maar het college wil hierin wel het voortouw nemen", legt Nielen uit hoe hij de tekorten denkt weg te werken. Hoe die bezuinigingsmaatregelen eruit komen te zien, weet hij nog niet. "Maar pakketten met verschillende opties, zoals we vorig jaar hebben gedaan, is ook dit keer weer een mogelijkheid", besluit Nielen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant