Marlon Kicken was gastspreker op een 'wurksjup' voor tonpraters-in-spé in Cuijk. (foto: Diana Derks)
Marlon Kicken was gastspreker op een 'wurksjup' voor tonpraters-in-spé in Cuijk. (foto: Diana Derks)

'Het blijft altijd pijn doen als er niemand om je grappen lacht'

Kunst en cultuur 349 keer gelezen

CUIJK | Een dertigtal tonpraters-in-spé uit de regio waren donderdag in de Schouwburg Cuijk voor een 'wurksjup' om hen over de plankenkoorts heen te helpen om in de toekomst mee te doen aan pronkzittingen. "Vergelijk jezelf niet met Rob Scheepers. Die geeft 300 optredens per jaar", aldus gastspreker Marlon Kicken.

De Brabantse cabaretier vult inmiddels vele theaters, maar ook hij begon - enigszins met schroom - als tonprater. "In Nuenen. Moest ik voor een soort ballotagecommissie mijn buut voordragen. Niemand lachte. Maar ik werd wel ingepland. Het blijft altijd pijn doen als er niemand om je grappen lacht, maar vergeet niet dat dat erbij hoort. Oók bij Theo Maassen lachte de eerste keer niemand om zijn grappen. Een goede buut is gemiddeld genomen pas écht af als je hem 25 keer voorgedragen hebt", legt Kicken uit.

Tips & tricks
De 'wurksjup' was vooral bedoeld om mensen over de streep te trekken en dus kwamen de nodige tips & tricks aan bod. "Voor eigen publiek optreden is het lastigste, want de mensen in de zaal ken je. Ga de eerste keer daarom ergens anders doen. Dan ligt de focus namelijk bij je grappen", vervolgt Kicken, die het maken van een grap vergelijkt met volleybal. "Je gooit 'm eerst op (set-up) en vervolgens slaan je 'm binnen (punch). Altijd op 't laatst." En natuurlijk waren er praktische tips, zoals het kiezen van een typetje dat bij je past. En: "Twintig minuten is genoeg. Dat is een buut van 2000 woorden. Gebruik altijd iets lokaals en beledig of discrimineer niet." Tot slot lacht hij: "En laat je nooit als eerste inplannen."
De 'wurksjup'-organisatie overweegt een vervolgsessie na de zomer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant