Maasstraat in Cuijk in de jaren veertig. (foto: Jos Janssen/Foto Archief Dienst Cuijk)
Maasstraat in Cuijk in de jaren veertig. (foto: Jos Janssen/Foto Archief Dienst Cuijk)

Ondersteuning Podiumfonds voor drie bijzondere theaterproducties

Kunst en cultuur 95 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Filmset Cuijk, Theatergroep Trots en het Vierdaagse Orkest mogen rekenen op ondersteuning van het Podiumfonds Land van Cuijk & Noord-Limburg. Zij ontvangen een financiële bijdrage voor de bijzondere theaterproducties die zij binnenkort op de planken brengen.

Theatergroep Trots is een initiatief van ROC de Leijgraaf. Twaalf van de meest enthousiaste en talentvolle leerlingen van alle opleidingen van De Leijgraaf hebben onder leiding van theatermaker Jesse van den Elsen en regisseur Jozan van Balkom de muziektheaterproductie 'Steen voor Steen' gemaakt. 'Steen voor Steen' gaat over de lastige thuissituatie waar veel pubers mee te maken hebben. De spelers van Trots hebben de voorstelling zelf gemaakt, op basis van hun eigen ervaringen én die van hun leeftijdgenoten. De voorstelling wordt op donderdag 23 juni in de Schouwburg opgevoerd.
Het Vierdaagse Orkest speelt ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan én de 100e Vierdaagse een bijzondere concertreeks. Tijdens de optredens van het Vierdaagse Orkest (onder meer in Cuijk en in Boxmeer) wordt onder meer '1812', een werk van componist Tsjaikovski, ten gehore gebracht. Compleet met kanonschoten, beiaardmuziek, gildebroeders en zangers in originele kostuums.

Sigaren en Cuijkse Koek
Op initiatief van Filmset Cuijk wordt in de eerste helft van theaterseizoen 2017-2018 de theatervoorstelling 'Sigaren en Cuijkse Koek' opgevoerd. De schrijvers gaan voor 'Sigaren en Cuijkse Koek' op zoek naar waargebeurde verhalen die op het podium door (Land van) Cuijkenaren zelf worden verteld. Het decor bestaat uit film en wordt gevormd door de oude straten waarin die verhalen zich destijds afspeelden. Sommige verhalen worden verteld door ontmoetingen, andere door verbeelding en weer andere door zelfgeschreven liedjes.
De voorstelling wordt speciaal voor het podium van de Cuijkse schouwburg geschreven. Het idee is om het stuk drie keer te spelen; twee avonden en een matinee. Om zo iedereen op een bijzondere wijze kennis te laten maken met theater, Cuijk en de talenten van het Land van Cuijk.

Het Podiumfonds
In het Podiumfonds brengen ondernemers en inwoners geld bijeen voor de ondersteuning van bijzondere culturele en maatschappelijke initiatieven in het Land van Cuijk en Noord-Limburg. Voorwaarde is dat de ideeën vernieuwend zijn en niet al tot het reguliere programma van de aanvrager behoren.
Schouwburg Cuijk is mede-bedenker van het Podiumfonds. Het ontmoetingscentrum biedt ruimte aan professionele podiumkunst, maar wil ook graag de plek zijn waar regionaal talent zich kan ontplooien. Waarbij talent niet altijd synoniem staat aan 'jong en veelbelovend'. Ook een doorgewinterde amateurmuzikant of een ervaren toneelspeler moet de kans krijgen zich verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door geld beschikbaar te stellen voor het inhuren van een gastregisseur, de aanschaf van een bijzonder muziekarrangement, de samenwerking met een gastsolist of omdat alleen al omdat een concert of voorstelling kan worden uitgevoerd op het professionele podium van de Schouwburg. Info: www.hetpodiumfonds.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant