Vierdaagse Orkest tijdens Night of the Proms in 2013. (foto: Arjan Broekmans)
Vierdaagse Orkest tijdens Night of the Proms in 2013. (foto: Arjan Broekmans)

'Geef Vierdaagse Orkest plek voor De Posthoorn terug' (ingezonden)

Column 185 keer gelezen

Geachte lezer,

De laatste jaren begin ik in deze tijd, zo'n vier weken voor de Cuijkse Vierdaagse feesten last te krijgen van bibberatie. U kent dat gevoel wel van spanning, zenuwtjes op de maag, onzekerheid vermengd met wat irritatie et cetera. De oorzaak van de kwaal heeft te maken met de onzekerheid welke plek men dit jaar weer gaat toebedelen aan het Vierdaagse Orkest tijdens de feestelijke doortocht van het wandellegioen in de centrumstraten van Cuijk. Was het zo dat twee jaren geleden de 80 muzikanten zich moesten redden op ongelijke vloerhoogte van zo'n 50 vierkante meter aan oppervlak voor het tunneltje richting de Maas, werd het orkest het spelen vorig jaar bij de Schouwburg door de megatechno houseklanken uit de luidsprekers in de buurt vrijwel onmogelijk gemaakt. Hun optreden moest vroegtijdig afgebroken worden en menig muzikant ging bijzonder teleurgesteld naar huis. Een beschamende gebeurtenis van hoe het in mijn ogen zeker niet moet. Enfin, om wat aan mijn gemoedsrust te doen heb ik contact opgenomen met het Vierdaagse Orkest. Gebleken is dat zij drie weken voor de Vierdaagse nog in onzekerheid leven en ook de voorzitter van het Vierdaagse Comité kon mij niet meer vertellen dan dat zij haar uiterste best doet het allemaal te regelen. Ik werd er al met al niet veel beter van.

Het Vierdaagse Orkest is opgericht omdat er tijdens de doortocht in Cuijk buiten wat mechanische muziek van de luchtmachtkapel uit luidsprekers niets te beleven viel. Het was een dooie boel. Militaire orkesten sloegen veelal Cuijk over voor de intocht in Nijmegen en de plaatselijke muziekkorpsen hadden vakantie en waren daardoor onderbezet. Dit Vierdaagse Orkest heeft jaren achtereen op de traditionele concertplek voor café De Posthoorn muziek gemaakt en duizenden wandelaars een muzikaal steuntje in de rug gegeven richting Nijmegen. Buiten de wandelaars genoot daar op die plek ook het talrijke publiek. Het was elk jaar feest en puike reclame voor Cuijk.
Dit fantastische Vierdaagse Orkest bestaat nu 30 jaar en ik denk dat Cuijk (lees het Vierdaags Comité) het orkest geen mooier cadeau kan geven dan het de concertplek terug te geven waar ze horen te zitten tijdens de doortocht: pal voor café De Posthoorn. Wordt ut Kuuk op z'n smalst of is er de wil er met vereende krachten uit te komen? Ik hou in ieder geval de ontwikkelingen in het kader van het 30-jarig bestaan samen met heel wat voorstanders goed in de gaten en beloof u op de hoogte te houden.

Sjaak Beelen
Medeoprichter Vierdaagse Orkest

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant