Het werk 'Antigone' - pen, inkt en aquarel van Peter Vos - is te zien op de zomerexpositie in Het Petershuis
Het werk 'Antigone' - pen, inkt en aquarel van Peter Vos - is te zien op de zomerexpositie in Het Petershuis

Zomerexpositie 'Ooievaars in de kunst' in Het Petershuis

Kunst en cultuur 347 keer gelezen

GENNEP | Ieder jaar als het ooievaarspaar besluit het oude stadhuis van Gennep als broedplaats te kiezen, is er opwinding in de stad. Honderden mensen volgen de voortgang in het nest via de webcam van Vogelbescherming Nederland: www.beleefdelente.nl. Hierop was bijvoorbeeld te zien dat het vrouwtje tussen 26 maart en 3 april vijf eieren legde. Als alles goed gaat zullen bezoekers van de webcam tot in juli de drie nog in leven zijnde jonge ooievaars kunnen zien opgroeien.

In de zomer zal er een 'tweede leg' volgen in de vorm van een tentoonstelling in Museum Het Petershuis: Ooievaars in de kunst. De expositie is samengesteld door Piet de Bakker uit Gameren die zijn liefde voor de ooievaar en de kunst op deze wijze samenbrengt. Ooievaars in de kunst was eerder in steeds wisselende samenstelling te zien in ooievaarssteden Den Haag en Malpartida de Cáceres in Spanje, en in het Duitse Storkow. De tentoonstelling beoogt aandacht te vragen voor de ooievaar, voor de bescherming, instandhouding en uitbreiding van zijn leefgebied en voor kunstenaars die in hun werk uiting geven aan hun fascinatie voor deze prachtige vogel met zijn rode snavel en poten, en zwart-witte verenkleed.

Technieken
Ooievaars in de kunst toont werk in verschillende technieken: olieverf, aquarel, houtsnede, zeefdruk, koperdruk, ets, tekening, brons, aardewerk en uit verschillende perioden, van kunstenaars als Peter Vos, Theo van Hoytema, Alet Pilon, Hans Andringa, Robin d'Arcy Shillcock, Hetty Heyster, Renze Koenes, Cynthia VandenBor en vele anderen. Ook zullen er voorbeelden van toegepaste kunst te zien zijn in de vorm van oude schoolplaten, boeken en boekomslagen en oude en nieuwe tegels die allemaal de ooievaar als onderwerp hebben.
Samensteller van de tentoonstelling Piet de Bakker zal op de zondagmiddagen 17 juli en 14 augustus aanwezig zijn voor het geven van een toelichting op de geëxposeerde verzameling.

Code Oranje
Bezoekers van ooievaarsstad Gennep kunnen na een bezoek aan de tentoonstelling op een van de terrasjes het uitzicht op het stadhuis met ooievaarsnest en de mooie gevel van het museum bewonderen onder het genot van een glas Code Oranje, een 'alarmerend toegankelijk speciaalbier' genoemd, dat gebrouwen wordt door de Gennepse brouwerij d'Ooijevaer.

Zomerexpositie
De zomerexpositie 'Ooievaars in de kunst' is van zondag 3 juli tot en met zondag 28 augustus te zien in museum Het Petershuis aan de Niersstraat 2 in Gennep. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag, van 13.30 tot 17 uur. De toegang is vrij.
Meer informatie is te vinden op de websites www.museumhetpetershuis.nl en www.liefdevoorlimburg.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant