Theo Reijnen uit Grave is één van de ambassadeurs van LVCNET. (foto: Diana Derks)
Theo Reijnen uit Grave is één van de ambassadeurs van LVCNET. (foto: Diana Derks)

'We profiteren in de toekomst allemaal van glasvezel'

Zakelijk 129 keer gelezen

GRAVE | Komt er glasvezel in het gehele Land van Cuijk? Deze week is bepalend, want op vrijdag 1 juli eindigt de vraagbundelcampagne van LVCNET. Aan ambassadeur Theo Reijnen uit Grave zal het niet liggen; in het informatiepunt aan de Trompetterstraat 32 staat hij dagelijks klaar om vragen te beantwoorden en inschrijvingen aan te nemen.

Door Patricia de Ryck

De glasvezelambassadeurs krijgen met heel wat vooroordelen te maken, aldus Reijnen. "Men denkt dat wij verkooppraatjes houden, maar we doen dit allemaal vrijwillig. Ik vind het belang van glasvezel in het Land van Cuijk zo groot, dat ik daar graag menig uur aan spendeer. Van die supersnelle internetverbinding hebben we in de toekomst namelijk allemaal profijt; ook ik."

Noodzakelijk
Waar men in het buitengebied klaagt over trage internetsnelheden, daar ondervindt men in grotere plaatsen zoals Grave op dit moment nog geen problemen. "Dat is een kwestie van tijd", aldus Reijnen. "Zelfs de meest simpele websites en toepassingen vragen steeds meer internetsnelheid. Over vier, vijf jaar gaan we hier ook op problemen stuiten."
Reijnen geeft een aantal voorbeelden: "Denk aan onze kinderen die een snelle, stabiele internetverbinding nodig hebben voor school, maar ook aan nieuwe toepassingen, zoals zorg op afstand en digitale werkplekken die thuiswerken mogelijk maken. Maar denk ook aan ondernemers. Niet alleen op de industrieterreinen, maar ook in het buitengebied vinden we veel bedrijven die belang hebben bij de komst van glasvezel. Zo heeft LVCNET indirect zelfs invloed op de werkgelegenheid."

Niet duurder
Veel inwoners zijn bang dat ze met de overstap naar LVCNET duurder uit zijn. Daarnaast wordt getwijfeld aan de kwaliteit van de aanbieders. Reijnen: "De aanbieders zijn inderdaad voor velen nog onbekend, maar we moeten niet vergeten dat ze wel hun nek uitsteken om het Land van Cuijk van glasvezel te voorzien. De service die ze verlenen is uitstekend. Bevalt het niet, dan kun je na een jaartje altijd overstappen."
Is het duurder? Reijnen legt uit: "De prijzen zijn vergelijkbaar met de providers die men nu al kent. In sommige gevallen is men zelfs goedkoper uit dan bij de huidige aanbieder. Als je denkt 'ik wacht wel', dan vergis je je enorm. Nu betaal je in de kernen namelijk niets extra's voor een aansluiting; in het buitengebied is dat nu eenmalig 495,- euro. Later moet je gaan betalen voor aanleg en dan komen de kosten in de kernen op 875 euro. In het buitengebied wordt het dan zelfs 1800,- euro of meer. Het kan je dus duur komen te staan als je die kans nu niet pakt."
Je hoeft volgens Reijnen niet bang te zijn dat je hele tuin overhoop wordt gehaald voor de aanleg van glasvezel. In bijna alle gevallen blijven voortuin en oprit intact. De aannemer werkt met zogenaamde tuinboringen. Hierdoor wordt de glasvezel als het ware onder je tuin door geschoten. Bij je gevel wordt vervolgens de kabel in je huis gebracht en naar je meterkast of een andere locatie geleid."
Inschrijven kan tot 1 juli. Bezoek www.lvcnet.nl of ga langs bij één van de informatiepunten in het Land van Cuijk. Vragen? Bel dan de klantenservice op tel. (0485) 74 58 00.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant