De landelijke economische ontwikkelingen vergen extra ambtelijke uren in de gemeente Mook en Middelaar. 
De landelijke economische ontwikkelingen vergen extra ambtelijke uren in de gemeente Mook en Middelaar. 

Kadernota 2017: Mook en Middelaar gaat tekort afdichten

Politiek 159 keer gelezen

MOOK | De gemeente Mook en Middelaar sluit het lopende jaar 2016 af met een klein nadelig saldo. De komende jaren, tot aan 2018, is 400.000 euro nodig om het tekort weg te werken. Geen reden voor paniek, aldus het Mookse college van Burgemeesters en Wethouders. "Het tekort is een gevolg van het aantrekken van de economie", weet portefeuillehouder financiën Geertjan Wienhoven.

Door Jos Gröniger

De wethouder vervolgt: "Gelet op het huidige Collegeprogramma kan ik zeggen dat we op koers liggen."

Toenemende druk
Dat geldt niet voor de begroting. "Dat komt door de toenemende druk op de gemeente", zegt burgemeester Willem Gradisen, "Door de aantrekkende economie worden investeringen van de gemeenten gevraagd. Dat geldt ook voor Mook en Middelaar. Voor dit jaar is een ton nodig. Met twee ton in 2017 en een ton in 2018 denken we het tekort weg te werken."
De toenemende druk omschrijven de collegeleden als investeringen die de gemeente Mook en Middelaar binnen afzienbare tijd moeten doen. "Er ontstaat door de aantrekkende economie steeds meer interesse voor het oppakken van projecten, zoals het aanpakken van bedrijventerrein Het Korendal. Maar ook het centrumplan het Hart van Mook. Daar komt nu langzaam maar zeker schot in", zegt Wienhoven.
Het stapsgewijs ontwikkelen van het Mookse centrum aan de Groesbeekseweg, de aanpak van het Raadhuisplein en de overgang naar de Maaskade staat dan nog niet op korte termijn op de rol; de voorbereidingen echter wel. "En ambtenaren van onze gemeente zijn nu al bezig met het voorbereiden van de plannen. Medewerkers van de afdeling Wonen zijn nu al twee derde van de tijd bezig met het Hart van Mook. Zulke projecten vragen meer ambtelijke capaciteit, en daar zal financiële ruimte voor moeten komen", benadrukt burgemeester Gradisen.
Ook de ontwikkelingen op het gebied van asielzoekersbeleid blijven actueel. "De Noord-Limburgse gemeenten hebben van het Rijk een forse taak opgedragen gekregen. We werken samen met de gemeente Bergen en Gennep, en dat vergt behoorlijk wat ambtelijke uren", zegt Gradisen.
Ondanks het feit dat er middelen aangewend worden om de tekorten af te dichten is Wienhoven positief. "We zijn in staat de reserves intact te houden", besluit Wienhoven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant