Jos van Boekel uit Vierlingsbeek loopt 'Ereronde' tijdens Vierdaagse. (foto: Diana Derks)
Jos van Boekel uit Vierlingsbeek loopt 'Ereronde' tijdens Vierdaagse. (foto: Diana Derks)

Jos van Boekel loopt 'Ereronde' tijdens Vierdaagse

Opmerkelijk 601 keer gelezen

VIERLINGSBEEK/NIJMEGEN | Jos van Boekel uit Vierlingsbeek is één van de honderd geselecteerde wandelaars die tijdens de Nijmeegse Vierdaagse de Ereronde loopt. Dit betekent dat hij voorafgaand aan de eerste wandeldag vijftig kilometer loopt om vervolgens een uurtje te rusten en de route nogmaals te lopen. Een sportieve uitdaging waar de 66-jarige oud-grensrechter betaald voetbal geen 'nee' tegen kon zeggen.

Door Patricia de Ryck

"Mijn hele leven heeft in het teken van sport gestaan. Als kind rende ik al naar school. Vervolgens heb ik als grensrechter wedstrijden begeleid met spelers als Johan Cruijff, Eusébio, Franz Beckenbauer en Marco van Basten. Ik kan mezelf goed pijn doen; ging altijd tot het uiterste. Maar een goede sprint – die je als grensrechter nodig hebt – is toch wat anders dan wandelen", aldus de goedlachse inwoner van Vierlingsbeek.

Hoog tempo
Voor Van Boekel is het inmiddels de veertiende keer dat hij de Vierdaagse van Nijmegen loopt. Waar hij voorgaande jaren altijd voor de veertig kilometer koos, staat er nu dagelijks vijftig kilometer op het programma én de eerste dag zelfs honderd. "Toen ik gevraagd werd, twijfelde ik wel even. Niet alleen door de afstand – eerder heb ik al eens 122 kilometer gewandeld in 24 uur voor de kerktoren van Vierlingsbeek – maar ook door het tempo."

Hij legt uit: "We moeten 6,1 kilometer per uur lopen. Hiervoor heb ik m'n looptempo flink moeten ophogen; dat betekent dat ik in de training mezelf constant pushte om sneller te lopen. Ik vond het uiteindelijk zo'n eer dat ik gevraagd werd, dat ik – na overleg met het thuisfront, voor mijn vrouw Wilma is het tenslotte ook heel spannend – besloten heb om mee te doen."

Hard trainen
In Vierlingsbeek hebben ze Van Boekel regelmatig voorbij zien wandelen. Hij heeft een kleine duizend kilometer in de benen. "Mijn stelregel is altijd dat ik tien keer de afstand loop, die ik moet lopen in de drie maanden voorafgaand aan de Vierdaagse. Het maakt niet uit of het dan regent; ik ga gewoon. Tijdens een tocht van vijftig kilometer richting mijn zus heeft het uren geregend; vervolgens heb ik daar een uurtje gewacht en ben ik gewoon weer terug gelopen. Het mooiste moment is als de dieren wakker worden. Al ben ik gruwelijk geschrokken toen er zomaar een reetje uit de berm sprong."

Van Boekel heeft vertrouwen in het avontuur. "Het gaat heel goed. Al kan er natuurlijk van alles gebeuren onderweg. Zo heb je geen invloed op de weersomstandigheden. En van vermoeidheid kun je al over een klein steentje struikelen, waardoor je een blessure oploopt. Maar daar gaan we niet van uit."

Roze Vrollie
Hij mag dan één van de Ereronde-lopers op dinsdag zijn; het meest kijkt Van Boekel uit naar de woensdag. "Dat is voor mij niet de Dag van Wijchen, maar de Dag van Vierlingsbeek." De Roze Vrollie uut Bêêk, met daarbij zijn vrouw Wilma, staan dan met een hele groep dames op het Faberplein. Hij vertelt tot slot: "Geweldig is dat! Dan komt – net als op de momenten dat we door het Land van Cuijk lopen en op de Via Gladiola – mijn Vierlingsbeek-sjaaltje uit de tas."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant