Flamingo's gaat nauw samenwerken met Activia. (foto: Jos Gröniger)
Flamingo's gaat nauw samenwerken met Activia. (foto: Jos Gröniger)

'Samenwerking in belang voor volleybal in de regio'

Sport 119 keer gelezen

GENNEP/SINT ANTHONIS – Het volleybal in de regio krijgt komend seizoen een behoorlijke positieve impuls. Door de samenwerking tussen de Gennepse club Flamingo's '56 en Activia uit Sint Anthonis worden kennis en kunde gebundeld, zodat onder meer de jeugdopleiding verder wordt versterkt. Het eerste damesteam van de nieuw opgerichte stichting komt uit in de eredivisie en speelt haar thuiswedstrijden in beide plaatsen.

De samenwerking tussen beide volleybalclubs is vastgelegd in de stichting 'Flamingo's Activia Stichting Topvolleybal', kortweg FAST. De focus ligt in eerste instantie op het eredivisieteam van de stichting. Het eerste damesteam van Flamingo's is afgelopen seizoen gepromoveerd naar het hoogste nationale volleybalniveau en komt komend seizoen onder de naam Flynth Flamingo's Activia (FAST) in actie. De thuiswedstrijden van het team worden zowel in de Gennepse sporthal Pica Mare als in de Sint Tunnisse Activiahal gespeeld. "Hier werd vanuit de Gennepse achterban in eerste instantie gemengd op gereageerd", stelt Flamingo's-bestuurslid Peter Toonen. "Maar in het belang van het regionale volleybal zien we hier absoluut de meerwaarde van in."
De wedstrijden van het eerste damesteam zorgen in Gennep al jaren voor volle tribunes en naar verwachting gaat dit ook in Sint Anthonis gebeuren. Toonen: "Activia is voor de volle honderd procent bereid alles uit de kast te halen om een soortgelijke sfeer tijdens de thuiswedstrijden te creëren. Het is bewonderenswaardig hoe de club hier in investeert."

'Belangrijke impuls'
Activia-voorzitter Mieke Vloet stelt dat de komst van het eredivisieteam naar Sint Anthonis een belangrijke impuls is voor de club. "Hiermee kunnen we onze jeugd extra enthousiasmeren. We kunnen nu in eigen huis volleybal van het hoogste niveau laten zien en dat is een belangrijke stimulans voor de jeugd om zoveel mogelijk uit hun sport te halen. Dat wil overigens niet zeggen dat alle jeugd naar dit hoogste niveau moet streven. Sfeer en entourage tijdens deze wedstrijden, waarbij iedereen wordt betrokken, moeten maken dat volleybal voor iedereen en op ieder niveau aantrekkelijk is. Dat er eredivisie wordt gespeeld, dat is dan natuurlijk de kers op de taart."
Activia – dat in de tweede divisie uitkomt – kent al jaren het probleem dat de beste jeugdspeelsters van de vereniging vaak vroegtijdig worden 'weggehaald' door hoger spelende clubs. Hetzelfde geldt voor Flamingo's dat de vorige jaren als topdivisionist vaak speelsters moest afstaan aan eredivisieclubs. "Doordat we nu zelf eredivisie in huis hebben, kunnen we onze talentvolle jeugd wellicht eenvoudiger binnenboord houden", stelt Vloet. Insteek is dat het eredivisieteam van Flamingo's Activia op termijn volledig bestaat uit speelsters die hun roots in de regio vinden.
De samenwerking tussen beide verenigingen – die door de Nederlandse volleybalbond NeVoBo van harte wordt ondersteund - biedt vele mogelijkheden voor het volleybal in de regio. "Flamingo's en Activia zijn soortgelijke verenigingen die altijd veel tijd en energie in de eigen jeugdopleiding hebben gestoken. Door de samenwerking zijn we in de staat hier in de breedte verder vorm aan te geven", stelt Toonen. Vloet: "Door onze krachten te bundelen bieden we een platform in de regio voor jeugdleden die meer in hun mars hebben. Daarmee kunnen we wellicht voorkomen dat talent uit de regio vertrekt." Met de samenwerking willen de clubs ook weer een impuls geven aan het jongens- en mannenvolleybal en geïnteresseerde leden motiveren voor een trainers- en scheidsrechtersopleiding. Vloet: "Plannen genoeg dus, die we in de nabije toekomst stapsgewijs gaan inzetten."

Presentatie
Het eredivisieteam Flamingo's Activia wordt zondag 18 september gepresenteerd in de Activiahal in Sint Anthonis. Ook wordt er dan een oefenwedstrijd gespeeld tegen eredivisionist Ladies in Black uit het Duitse Aken. Op zaterdag 1 oktober wordt het team gepresenteerd in sporthal Pica Mare in Gennep, waarna een tweede oefenduel op het programma staat tegen Jaraco-As uit België.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant