Keramisto introduceert voor de volgende editie een nieuw onderdeel: 'Heel Holland draait'. (archieffoto: Ingrid Driessen)
Keramisto introduceert voor de volgende editie een nieuw onderdeel: 'Heel Holland draait'. (archieffoto: Ingrid Driessen)

'Heel Holland draait' nieuw onderdeel tijdens Keramisto in Plasmolen

Kunst en cultuur 98 keer gelezen

PLASMOLEN | Keramisto, de grootste pottenbakkersmarkt van Nederland, verwelkomt op zaterdag 17 en zondag 18 september honderd vooraanstaande Europese keramisten. Aan de rand van recreatieplas De Grote Siep in Plasmolen wordt tijdens de 29e editie een nieuw onderdeel geïntroduceerd. Amateurkeramisten kunnen op beide dagen deelnemen aan de wedstrijd 'Heel Holland draait'.

Door Jos Gröniger

En daarmee bewijst de organisatie (het Noord Limburgse) pottenbakkerscollectief opnieuw een veelzijdig orgaan te zijn. "We proberen regelmatig een nieuw onderdeel aan het evenement toe te voegen, en we denken met dit van de bakwedstrijden afgeleide initiatief weer meer mensen te kunnen vermaken", zegt Katrin König. De Duitse keramiste is lid van het pottenbakkerscollectief, dat zijn naam eer aan doet. "We zijn een betrekkelijk kleine groep mensen die ieder naast het runnen van een eigen bedrijf een schakel zijn in de organisatie van Keramisto. Een vaste taakverdeling is er niet. We kunnen van elkaar op aan. Mocht iemand door omstandigheden geen tijd hebben, dan neemt een ander uit het collectief zijn of haar taak over. Op die manier kunnen wij al bijna dertig jaar een evenement als dit draaiende houden, en vergeet niet dat we dat zonder enige subsidie doen hè."

Hoog aangeschreven
Dat Keramisto al drie decennia hoog aangeschreven staat in Europa blijkt uit het aantal aanmeldingen dat jaarlijks binnenkomt. "We moeten nog steeds veel keramisten teleurstellen. We willen ook niet meer dan honderd keramisten en diverse disciplines op onze markt."

Heel Holland draait
De wedstrijd 'Heel Holland draait' is een idee dat uit de koker van het collectief komt. "We willen amateurkeramisten uitnodigen mee te doen aan deze wedstrijd met drie onderdelen. Deelnemers worden onderworpen aan het draaien, boetseren en decoreren. Een jury, gevormd uit internationale keramisten, beoordeelt de deelnemers op deze drie wedstrijdonderdelen", zegt Katrin König.
'Heel Holland draait' heeft naast een wedstrijdelement ludiek tintje. König tot slot: "Ja, het is een laagdrempelige wedstrijd met een knipoog."
Op beide Keramistodagen wordt een 'Heel Holland draait' gehouden. Een wedstrijd duurt 2,5 tot drie uur. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.keramisto.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant