De ouderwetse dorsmolen zal komende zondag in Middelaar op volle toeren draaien. (foto: Jos Gröniger)
De ouderwetse dorsmolen zal komende zondag in Middelaar op volle toeren draaien. (foto: Jos Gröniger)

Boerendag: nostalgie uit het boerenleven zondag in Middelaar

Kunst en cultuur 278 keer gelezen

MIDDELAAR | De nostalgie van het boerenleven keert zondag 21 augustus weer terug in Middelaar. Voor de vijfde keer sinds de eeuwwisseling presenteert de stichting Boerendag Middelaar de sfeervolle markt met alle facetten uit het agrarische bestaan door de eeuwen. In de zuidelijkste kern van de gemeente Mook en Middelaar wordt de klok daarom even teruggezet voor het evenement dat om de vier jaar plaatsvindt.

Door Jos Gröniger

De Boerendag Middelaar is in 2000 in het leven geroepen ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van de gemeente Mook en Middelaar. De eerste editie werd een driedaags evenement dat bij de Mookerplas gehouden werd.

Breed gedragen
Omdat het nieuwe nostalgische festijn een schot in de roos bleek, werd de Boerendag een periodiek terugkerend evenement. "We besloten er een vierjaarlijkse gebeurtenis van te maken, en in 2004 werd daarom Stichting Boerendag Middelaar opgericht", zegt woordvoerder Wim Wijnhofen, "bij de organisatie van iedere Boerendag richten we ons op het agrarische leven. De opbrengst van de evenementen wordt besteed aan maatschappelijke doelen in de gemeenschap van Middelaar."
In dat kader kon Fanfare Sint Caecilia, Hofkapel De Everlanders al eens rekenen op een douceurtje. Ook werden de aanschaf en installatie van Automatische Externe Defibrillatoren (AED's) bekostigd door een bijdrage van de stichting.
Het stichtingsbestuur kan na anderhalf jaar voorbereiding op de Boerendag rekenen op de medewerking van meer dan honderd vrijwilligers. "We vragen de dorpsverenigingen leden bereid te vinden mee te helpen. Die inzet wordt beloond met een geldelijke ondersteuning voor de betreffende vereniging", zegt secretaris Joop Smits.

Programma vijfde editie
Voor de editie van dit jaar heeft de organisatie weer een gevarieerd programma samen kunnen stellen. Anderhalf jaar voorbereiding uit zich in een prachtig lijstje met activiteiten die zondag in de kern van Middelaar te bewonderen en te beleven zijn.
Het programma start zondagochtend om 11.00 uur. Tot 17.00 uur kunnen de bezoekers genieten van de sfeer van het boerenleven. Wijnhofen: "We hebben een boerenmarkt met 75 stands. Het aanbod is erg divers. Je vindt er lokale en regionale ondernemers die zich presenteren. Er worden streekproducten zoals groente, fruit, bloemen, planten, kruiden en bloembollen aangeboden. Daarnaast zijn er demonstraties van een imker, kaasmaker en nog meer ambachtslieden. Ook zijn er stands met huisvlijt zoals borduurwerk, zelfgemaakte kaarten en ander handwerk."
Elders op de boerenmarkt verzorgen bedrijven demonstraties met hedendaagse agrarische machines. En voor wie smacht naar de nostalgie van de boerenleven zijn er demonstraties van oude ambachten zoals klompen maken, stoelenmatten, mandenvlechten, schaapscheren, hoefsmeden en houtsnijwerk.
Stichting Boerendag Middelaar heeft een akker ingezaaid met granen, die zondag geoogst worden met nostalgische machines. Ook draait de ouderwetse dorsmolen op volle toeren. Voor zwaaien en zwieren als weleer is er de kermis met nostalgische attracties. Bezoekers die zich willen kronen tot Vlegel van het dorp is er de wedstrijd Vlegelhangen. Nieuw aan de Boerendag is 'Heel Middelaar bakt'. Vlijtige inwoners bakken in het kader van Blij met Zalig Zoet lekkernijen die zondag geserveerd worden.
Voor meer informatie over de Boerendag Middelaar, surf naar www.boerendag-middelaar.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant