Paul Verhoeven van Reddingsbrigade Erica: 'Educatie vormt de kerntaak van onze vereniging.' (foto: Ingrid Driessen)
Paul Verhoeven van Reddingsbrigade Erica: 'Educatie vormt de kerntaak van onze vereniging.' (foto: Ingrid Driessen)

'Educatie vormt de kerntaak van onze vereniging'

Sport 174 keer gelezen

CUIJK | Reddingsbrigade Erica in Cuijk staat te boek als sportvereniging. De leden van Erica zijn echter het hele jaar door druk in de weer met allerlei activiteiten. Zo ondersteunden zij afgelopen weekend nog de zwemtocht Cuijk-Grave en zijn ze bij goed weer te vinden als 'strandwacht' op De Kuilen. "Maar educatie vormt de kerntaak van onze vereniging", aldus voorzitter Paul Verhoeven van Erica, dat later dit jaar een reünie houdt in het kader van het 50-jarig bestaan.

Door Martijn Schwillens

"De vereniging is in 1966 opgericht voor het geven van zwemmend redden aan kinderen in het toenmalige zwembad Erica in Mill", legt Paul uit. "Maar inmiddels zijn we een vereniging die opereert binnen het gehele Land van Cuijk en we hebben ook leden uit Noord-Limburg. Onze vrijwilligers staan wekelijks twee uur aan het zwembad of worden preventief ingezet, zoals bij zwemtochten, activiteiten op het water of als strandwacht. Maar wij zijn allemaal onbetaalde vrijwilligers, dus de inzet is wel beperkt. Bij grootschalige rampen, zoals het hoogwater in 1995, zouden we overigens ook ingezet kunnen worden."
Educatie vormt het belangrijkste onderdeel bij Erica (160 leden). Zodoende kunnen jong en oud uiteenlopende opleidingen volgen, van junior of zwemmend redder tot Lifesaver of het halen van een vaarbewijs. Daarna kun je doorgaan voor een instructeursdiploma of lifeguard. "Het aanbod is divers, van jezelf redden als je te water raakt tot zelfstandig en vakkundig kunnen opereren bij een ongeval op het water. Onze opleidingen vinden plaats in De Kwel (in Cuijk), waar elke woensdag recreatief wordt gezwommen en op zaterdag twee uur lang opleidingen plaatsvinden en getraind wordt", vervolgt Paul. De contributie is 75,00 euro per jaar. "Dus zeer toegankelijk. Vergelijk dat maar eens met andere verenigingen", lacht hij. "En iedereen met een A-diploma mag lid worden."

Aanwezigheid
Reddingsbrigade Erica is een graag geziene gast bij activiteiten, zoals zondag nog bij de Nautische Mijlen (zwemtocht) op de Maas of bij de recente triatlon op de Kraaijenbergse Plassen. "Onze aanwezigheid is drieledig. We willen bezoekers en sporters bewust maken van de gevaren van het water en we zijn preventief aanwezig, want we halen mensen ook uit het water. Daarnaast willen we nieuwe leden werven door aanwezigen enthousiast te maken."
Bijvoorbeeld voor deelname aan wedstrijden. Want ook daar doet Erica aan mee. "Eerder dit jaar was het Nederlands Kampioenschap in Cuijk. De opdracht is dan om op open water zo goed en zo snel mogelijk een opdracht uit te voeren met de beschikbare hulpmiddelen. Wij zijn tweede geworden en eerste op onderdeel leiderschap en doen op 16 september ook mee aan het WK Lifesaving. Maar meedoen aan wedstrijden is optioneel hoor."

Reünie
2016 staat bij Erica in het teken van het 50-jarig bestaan. Daarom houdt de reddingsbrigade op zaterdag 5 november een reünie voor alle (oud-)leden. "De locatie waar we de reünie houden, is afhankelijk van het aantal aanmeldingen." Opgeven voor de reünie kan per e-mail naar: tc@reddingsbrigade-erica.nl. Meer info: www.reddingsbrigade-erica.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant