Zo staat de sculptuur straks in de voortuin van het museum (foto en montage: Tarsus.nl)
Zo staat de sculptuur straks in de voortuin van het museum (foto en montage: Tarsus.nl)

Uniek historisch kunstwerk voor Veeteelt Museum in Beers

Kunst en cultuur 212 keer gelezen

BEERS | Dankzij de oplettendheid en medewerking van Gravenaar Paul Rozestraten heeft het Nationaal Veeteelt Museum (NVM) in Beers de bruikleen verkregen van een bijzondere sculptuur van de bekende Rotterdamse beeldend kunstenaar Cornelis Timmer (1903-1978). Het betreft een sculptuur – uitbeeldende een stier - die Timmer in 1956 maakte voor de tentoonstelling 'De Opdracht' in het Stedelijk Museum te Amsterdam.

Een jaar later maakte Timmer een tweede en groter exemplaar van deze stier voor de Nederlandse inzending op de Expo'58, de wereldtentoonstelling in Brussel. Die sculptuur staat al bijna zestig jaar in Cuijk aan de oever van de Maas, op de Maasboulevard nabij de weg richting Sint Agatha.

Stamboekstier
Destijds - bij de aankoop door de gemeente Cuijk in 1958 – is dat grotere exemplaar met de nodige carnavaleske humor in het Nederlands Rundvee Stamboek ingeschreven als de eenkleurige roestrode stier Exporum Sjoerd de Eerste. Met het in bruikleen verkrijgen van het eerste – iets kleinere - exemplaar van deze metalen sculptuur beschikt het Nationaal Veeteelt Museum nu in feite over de 'vader' van Exporum Sjoerd.

Omzwervingen
Uit het onderzoek naar de herkomst van dit kunstwerk door Paul Rozestraten en vrijwilligers van het Nationaal Veeteelt Museum blijkt dat deze sculptuur nogal wat heeft 'gezworven'. Rozestraten, die diverse bedrijven in de maakindustrie als klant heeft, kwam het kunstwerk op het spoor bij jachtwerf De Leeuw in Waalwijk. En omdat hij het Nationaal Veeteelt Museum in Beers kende, leek hem dat een mooie plaats voor dit unieke kunstwerk. Het NVM toont de ontwikkeling van de veeteelt en de rol daarin van de kunstmatige inseminatie. Naast vele voorwerpen en voorbeelden op het gebied van de kunstmatige inseminatie en de veeverbetering bezit dit museum ook een uitgebreide bibliotheek en een bescheiden collectie schilderijen en andere kunstwerken. In de visie van het museumbestuur past de sculptuur Stier van Kees Timmer daar uitstekend in. Bestuur en medewerkers (allen vrijwilligers) van het museum zijn dan ook zeer verheugd met deze nieuwe aanwinst, die op woensdag 7 september een plaats krijgt in de voortuin van het museum aan de Dr. Moonsweg in Beers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant