Brug bij de Witteweg tussen Middelaar en Plasmolen wordt flink opgeknapt. (foto: Jos Gröniger)
Brug bij de Witteweg tussen Middelaar en Plasmolen wordt flink opgeknapt. (foto: Jos Gröniger)

Mook en Middelaar maakt onderhoudsplan bruggen

Verkeer en vervoer 514 keer gelezen

PLASMOLEN/MIDDELAAR | De gemeente Mook en Middelaar maakt werk van de opknap van de brug aan de Witteweg tussen de kernen Middelaar en Plasmolen. Het Mookse college stemde daarom onlangs in met een Meerjaren Onderhoudsplan Bruggen voor de periode 2017-2067. Daar wordt een bedrag van 370.000 euro voor uitgetrokken.

Door Jos Gröniger

Voor dat onderhoudsplan komen de bruggen aan de Cuijksesteeg en de Witteweg in aanmerking. De brug bij de Cuijksesteeg werd enkele jaren geleden opgehoogd en gerenoveerd. Voor een eenmalige kleine ingreep is 10.000 euro nodig. Het spoorbruggetje bij station Mook-Molenhoek blijft buiten beschouwing. "Die brug is eigendom van ProRail", weet wethouder Pepijn Baneke (GroenLinks).

Onderhoud
Het leeuwendeel van het totaalbedrag is benodigd voor het achterstallig onderhoud aan de brug die dateert uit midden jaren '50 van de vorige eeuw. Voor de brug over de Mookerplas is 360.000 euro nodig. Voor dat bedrag wordt de vrij besteedbare ruimte van de gemeente Mook en Middelaar aangesproken. Voor structureel onderhoud wordt de komende jaren gereserveerd. Er wordt gestart met een beginsaldo van 157.000 euro. Jaarlijks wordt 20.000 euro opzij gelegd.
"Het is niet zo dat de brug in erg slechte staat verkeert, maar er is absoluut onderhoud nodig", meent Baneke. De overspanning die aangelegd werd om de verbinding tussen Plasmolen en Middelaar in stand te houden tijdens de baggerwerkzaamheden van de Mookerplas, kon in de beginjaren opengezet worden wanneer hoge schepen passeerden. Tegenwoordig is de markante brug vast. Volgens Baneke zijn die aanpassingen met de nodige kunstgrepen gedaan. "En dat maakt dat er nog het een en ander aan de constructie veranderd moet worden. Er is nooit groot onderhoud uitgevoerd", stelt de wethouder.

Vernieuwen
Een groot deel van de werkzaamheden omvatten het vernieuwen van het wegdek. "Nu nog zijn het loop- en rijvlak gemaakt uit hout. Het huidige wegdek wordt straks vervangen door een van composiet." Wanneer het groot onderhoud plaats gaat vinden en hoe lang de werkzaamheden duren is nog niet bekend. "De brug kan er dan weer voorlopig tegen", besluit Baneke.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant