De gemeenteraad van Cuijk komt woensdag over de financiële situatie te spreken. (archieffoto: Diana Derks)
De gemeenteraad van Cuijk komt woensdag over de financiële situatie te spreken. (archieffoto: Diana Derks)

Meevaller: tekort 2017 in Cuijk valt tonnen lager uit

Politiek 54 keer gelezen

CUIJK | De gemeente Cuijk hoeft veel minder te bezuinigen dan aanvankelijk werd aangenomen. Een nieuwe doorrekening van de begroting voor 2017 heeft duidelijk gemaakt dat de gemeente volgend jaar geen 900.000 euro hoeft te bezuinigen, maar dat het negatieve saldo uitkomt op 'slechts' 300.000 euro. Wethouder Jos Nielen (CDA) wil de meevaller echter nog niet bevestigen. "Er wordt nog volop gewerkt aan de begroting, die nu dus feitelijk nog een concept is. Er zijn bezuinigingen noodzakelijk", aldus Nielen.

Door Martijn Schwillens

Nielen wil morgen (woensdag) eerst de gemeenteraad tijdens een zogeheten werksessie bijpraten over de nieuwe financiële situatie. "De raadsleden kunnen daarbij ook nog aangeven welke bestuurlijke (koers-)wijzigingen men eventueel wil", verduidelijkt Nielen. "Afhankelijk van deze werksessie denken wij snel daarna een begroting te kunnen presenteren die formeel aan de raad zal worden aangeboden."

Geen lastenverzwaring
Bij de raadsbehandeling van de Kadernota op maandag 11 juni ging een raadsmeerderheid akkoord met het stellen van zogeheten kaders voor een bezuinigingsopdracht van structureel negen ton in 2017 en de jaren erna. Daarbij werd het Cuijkse college van B en W 'geen beperkingen vooraf' opgelegd door de raad. De nieuwe cijfers hebben er volgens ingewijden echter binnen de gemeentelijke politiek toe geleid dat lastenverzwaringen van de baan zijn. Inwoners en bedrijven in de gemeente Cuijk krijgen zodoende ook niet te maken met een OZB-verhoging. Eerder dit jaar sloot Nielen zo'n verhoging nog niet uit.

Efficiencymaatregelen
De gemeente Cuijk denkt door middel van 'efficiencymaatregelen' (aframen van budgetten, red.) structureel drie ton te kunnen bezuinigen, al kan de raad er ook nog toe besluiten om bezuinigingen door te voeren op geplande investeringen.
Nielen wil vooralsnog geen uitspraken doen over mogelijke maatregelen. "Eerst de raad dan de pers", aldus de wethouder. "Er wordt nog gewerkt aan de begroting, die nu dus feitelijk nog een concept is. Bezuinigingen zijn noodzakelijk en het college doet daartoe voorstellen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant