Meer ruimte voor de Maas betekent mogelijk een waterstandsverhoging van één centimeter bij Middelaar.
Meer ruimte voor de Maas betekent mogelijk een waterstandsverhoging van één centimeter bij Middelaar.

'Geef geen akkoord op project dat mogelijk leidt tot wateroverlast in Mook'

Politiek 269 keer gelezen

MOOK | Wethouder Geertjan Wienhoven (DGP) zal niet op voorhand zijn handtekening zetten onder het zogeheten koploperproject 'Oeffeltse Geul', waarin door de provincie Noord-Brabant maatregelen genomen worden om de Maas bij Oeffelt en Gennep meer ruimte te geven. De Mookse wethouder wil eerst garanties over de veiligheid. "Want de maatregelen hebben een negatief effect voor Middelaar en Mook. Ik wil niet degene zijn die zijn akkoord heeft gegeven op maatregelen die mogelijk leiden tot overlast bij hoogwater van de Maas", verduidelijkt Wienhoven.

Door Martijn Schwillens

Het koploperproject Oeffeltse Geul maakt deel uit van het Deltaprogramma Maas (met maatregelen voor de langere termijn tot 2050) en heeft die naam gekregen omdat het een project betreft dat mogelijkerwijs vervroegd uitgevoerd kan worden. De provincie Noord-Brabant wil de zogeheten flessenhals in het rivierbed van de Maas bij de brug tussen Oeffelt en Gennep voordragen als zo'n koploperproject. Hierbij moet ter hoogte van de brug een opening van 250 meter in het landhoofd worden gemaakt. Dit leidt tot een waterstandsverlaging van circa 19 centimeter ter hoogte van Oeffelt en zo'n tien centimeter bij Venlo. "Dat is natuurlijk mooi voor dorpen en steden stroomopwaarts, maar het bijkomend effect is dat het waterpeil bij Mook en Middelaar met tenminste één centimeter zal stijgen en in de plannen is onvoldoende onderbouwd wat de verdere effecten zijn in het benedenstroomse gebied, waar wij onder vallen, en welke maatregelen eventueel genomen worden tegen een optredende waterstandsverhoging."

Solidariteit
Het solidariteitsprincipe speelt bij rivierverruiming volgens Wienhoven een grote rol. "Solidariteit met onze buurgemeenten vinden wij ook erg belangrijk, maar niet tegen elke prijs. Wat betekenen die maatregelen voor ons? Wordt hierdoor de druk op de dijk bij Middelaar niet groter en moeten we straks de Maaskade in Mook opnieuw ophogen? Dat hebben we de provincie Noord-Brabant per brief laten weten. We voldoen nu al niet aan de aan de norm van één overstroming in de 250 jaar."
Eerder maakten de gemeenten Cuijk en Boxmeer al bezwaar tegen de aanleg van nevengeulen in de Maas bij Sint Agatha, Oeffelt en Vortum, omdat anders een deel van het unieke Maasheggengebied zou moeten verdwijnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant