De Lindekring gaat volgens de laatste prognoses nog maar twintig leerlingen tellen.
De Lindekring gaat volgens de laatste prognoses nog maar twintig leerlingen tellen.

Krimp Cuijk: 'Bemerk duidelijke realiteitszin bij schoolbesturen'

Onderwijs 156 keer gelezen

CUIJK | De gemeente Cuijk komt dit najaar met een huisvestingsvisie voor de scholen in Cuijk en omgeving. Wethouder Maarten Jilisen (VVD) voert momenteel gesprekken met de onderwijsstichtingen Optimus en Invitare om te komen tot een nieuw visiedocument. Aanleiding vormen cijfers over de demografische ontwikkelingen. "De scholen zijn aan zet", onderstreept Jilisen.

De notitie 'Demografische ontwikkeling gemeente Cuijk 2015-2025' laat aan duidelijkheid weinig te wensen over. De gemeente Cuijk vergrijst en het totaal aantal leerlingen in de basisschoolleeftijd neemt hard af, met bijvoorbeeld 30 procent in Haps en 20 procent in Beers. Toekomstprognoses geven een leerlingenaantal op Jenaplanschool Lindekring in Sint Agatha van slechts twintig in 2025. "Ik bemerk bij de schoolbesturen een duidelijke realiteitszin. Er dreigt op dit moment een scheefgroei qua capaciteit van de schoolgebouwen, maar het is aan Optimus en Invitare zelf om tot bepaalde conclusies te komen met betrekking tot sluiting of samenvoeging van scholen."
Jilisen verduidelijkt: "Maar ik verwacht niet dat ze in november al gaan zeggen welke scholen op termijn sluiten, want dan zijn de gevolgen voor zo'n school te groot."

Braindrain
De demografie-notitie maakt eveneens duidelijk dat de krimp gevolgen heeft voor de leefbaarheid en dat de ontgroening niet te stoppen lijkt. Zo is er sprake van een massale uittocht van hoogopgeleide jongeren (741 per 1.000 HBO+ afgestudeerden in gehele Land van Cuijk). Jilisen tot slot: "In de loop van 2017 zal hier beleid voor komen. Dat vraagstuk moet eigenlijk regionaal opgepakt worden."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant