Joost Hendriks (CDA Cuijk): 'Gerichte aanpak laaggeletterdheid ontbreekt.' (foto: Diana Derks)
Joost Hendriks (CDA Cuijk): 'Gerichte aanpak laaggeletterdheid ontbreekt.' (foto: Diana Derks)

'Laaggeletterdheid moet hoog op de Cuijkse agenda'

Politiek 86 keer gelezen

CUIJK | Laaggeletterdheid moet hoog op de agenda van de Cuijkse politiek komen te staan. Dat vindt fractievoorzitter Joost Hendriks van het CDA. Aanleiding is een recent rapport van de Algemene Rekenkamer waaruit blijkt dat 1,3 miljoen mensen in Nederland niet goed kunnen lezen en schrijven. "Iedereen onderkent het probleem, maar een gerichte aanpak ontbreekt", benadrukt Hendriks.

Door Martijn Schwillens

"Laaggeletterdheid heeft de afgelopen jaren wel meer aandacht op zich gericht gekregen, maar in navolging van de landelijke stroom aan ideeën om dit probleem aan te pakken, bleef de geldstroom richting gemeenten helaas uit", weet Hendriks. Hij wil het onderwerp nu hoog op de agenda van de gemeente Cuijk en stelde onlangs al schriftelijke vragen aan het college van B en W. "Uiteraard moeten we nog afwachten of al goed in kaart is gebracht hoeveel mensen in onze gemeente niet of niet goed genoeg kunnen lezen en schrijven, maar een integrale aanpak ontbreekt sowieso. Qua preventie is zo'n integrale aanpak echter wel nodig."

Preventie
Hendriks somt op: werkloosheid, schulden, ongezonder en eenzamer. Hij wil er maar mee zeggen, wie kan lezen en schrijven is doorgaans gezonder en gelukkiger. "Want dan kun je meedoen, qua werk, verenigingsleven, noem maar op. Toch is laaggeletterdheid nog een belangrijk knelpunt binnen het sociaal domein", vertelt hij. "Je zult maar het recept van een belangrijk medicijn niet kunnen lezen of op straat komen te staan en geen formulier kunnen invullen. En dan heb ik het nog niet eens over je belastingaangifte digitaal invullen. Als mensen dat wél kunnen, worden een boel problemen voorkomen en dat is in ieders belang."
De instroom van laaggeletterden lijkt voorlopig ook niet te stoppen. "Het is ook geen allochtonenprobleem of zo. Maar de schaamte is enorm groot! Juist onder autochtonen. Uden, Veghel en Den Bosch hebben inmiddels al een gerichte aanpak; het Land van Cuijk nog niet, dus het wordt tijd. Ik besef me dat het erg lastig is om te signaleren, maar dat mag nooit een reden zijn om er niks mee te doen."

Stimuleren
In de gemeente Veghel, waar Hendriks in het dagelijks leven beleidsadviseur is, werken ROC's, welzijnswerkers, sociale zaken en bibliotheken samen op het gebied van signaleren en doorverwijzen. "Het zou een blauwdruk kunnen zijn voor Cuijk, maar ook huisartsen en apothekers en zeker wijkteams zouden hieraan deel kunnen nemen. Juist zorgwerkers die regelmatig over de vloer komen, hebben een belangrijke rol in het stimuleren van mensen om naar de lessen te blijven gaan. Want met alleen taallessen in een schoolgebouw komen we er niet. Maak het laagdrempelig, zodat mensen anoniem naar de lessen kunnen."
Volgens oud-wethouder Jos Janssen kent Cuijk zo'n tweeduizend laaggeletterden. Een gerichte aanpak kost volgens Hendriks 50 tot 80 duizend euro per jaar. "Dus moeten we kijken of we bestaande middelen kunnen schuiven of nieuwe middelen kunnen vinden. Het is een investering in mensen die op termijn zichzelf meer dan terugverdient. Het scheelt zorgkosten, schuldsanering, et cetera. Mensen worden bovendien zelfstandiger en kunnen weer meedoen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant