Martien Koolen, amateur archeoloog van het Graafs Museum, hier bij een workshop archeologie voor kinderen afgelopen januari, was bij de eerste radarscan op het terrein aanwezig. (foto: Annelies Graafsma)
Martien Koolen, amateur archeoloog van het Graafs Museum, hier bij een workshop archeologie voor kinderen afgelopen januari, was bij de eerste radarscan op het terrein aanwezig. (foto: Annelies Graafsma)

Raadsleden Grave schrikken van kosten archeologisch onderzoek

Algemeen 499 keer gelezen

GRAVE | "Er zit het nodige in de grond. Randen van de vestingwerken op het Visioterrein zijn nog aanwezig. Dat blijkt uit de 'radarscan' die in januari is uitgevoerd", zegt wethouder Peters (CDA) in de Graafse Commissie Ruimte. Peters vraagt in te stemmen met verder archeologisch onderzoek en een voorbereidingskrediet van 248.750 euro. Peters wil op het Visioterrein doorpakken. De raad besluit op 12 februari.

Door Annelies Graafsma

Op de commissie-agenda staat de 'Uitvoeringsagenda visie op de vestingstad Grave'. Wat gaat Grave in 2019/2020 realiseren? De aandacht voor het Visioterrein heeft te maken met woningbouwplannen elders in de stad. Er vervallen parkeerplaatsen achter Catharinahof (Waterlinie) waar vijftig woningen worden gerealiseerd en er ontstaat een nieuwe parkeerbehoefte door de herontwikkeling van de 'Prinsenstal' in de binnenstad. De wethouder wil het Visioterrein in kaart brengen en met een samenvattend plan komen. De discussie gaat vooral over de kosten van het archeologisch onderzoek. "Een deel van de kosten halen we terug bij de ontwikkelaars", zegt Peters. Ben Litjes (Keerpunt 2000) schrikt van het bedrag: "Er zijn hier mensen die veel weten, we kunnen het met eigen experts doen." Bannink (VVD) vindt het van de zotte om drie ton uit te geven aan archeologisch onderzoek. "We weten nog niet precies wat we er van plan zijn." Peters pareert deze kritiek eenvoudig. "Je moet eerst weten wat er kan, voor je de plannen concreet maakt. Daarvoor is deskundig onderzoek nodig."

Herinrichting Visioterrein
Voor de herinrichting van het Visioterrein, zijn al vier concrete initiatieven: het herstel van het bastion en gebruik ervan als parkeerterrein, een brug achter de Hampoort, een brug naar de Brede School Oost en herstel van de historische boomgaarden. Het aan te leggen parkeerterrein volgt de contouren van de vestingwerken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant