Archieffoto.
Archieffoto.
column Koos

En nou als de sodemieter allemaal naar het Maasziekenhuis

Algemeen 1.377 keer gelezen

COLUMN | Het is met een ziekenhuis al niet anders dan met een supermarkt. Naar die laatste gaan we in ons kleine dorpje om nog snel even een pak suiker te halen maar voor de grote wekelijkse inkopen rijden we naar de mega-super in de grotere dorpen. Als dan de ondernemer van de buurtsuper het loodje moet leggen, janken we dat het zo jammer is dat die er niet meer is.

Verder weg is beter, het gras bij de buurman is groener, academisch klinkt beter dan streekziekenhuis. En aan de borreltafel stijg je in rangorde als jouw blindedarm in het Radboud UMC is aangepakt. Alsof ze in de operatiekamer van het Maasziekenhuis maar wat staan te knoeien en prutsen.
Ik geloof dat laatste niet. Niet tot mijn spijt kom ik er weinig maar als ik nu eens van horen zeggen mag geloven, dan is dat een allerprettigst ziekenhuis, aardige mensen, alles keurig en deskundig geregeld. Ik zou met een gerust hart me daar een roesje laten toedienen om de chirurg zijn of haar werk te laten doen.
Ik hoop u ook.
Want wij moeten met zijn allen als de sodemieter naar het Maasziekenhuis. En niet naar Nijmegen. De minister heeft dat nu ook verordonneerd. Zo'n 130.000 mensen wonen in het werkgebied. Die moeten die club op de Health Campus Boxmeer aan het werk kunnen houden. Dus heeft de minister gezegd dat veel snij-, verbind-, verzorgwerk niet meer naar Nijmegen mag, maar in Boxmeer moet blijven. Goed plan, wij moeten met zijn allen moeten onze eigen buurtsuper overeind kunnen houden.
Laten we de hemel op onze blote knieën danken dat 15 jaar geleden besloten is dit nieuwe ziekenhuis te bouwen. Als dat besluit nu nog genomen zou moeten worden, vrees ik dat er niet veel meer dan een polikliniekje uit zou komen.
De minister vindt het zo belangrijk dat hij er de komende vier jaar telkens 2,5 miljoen voor over heeft. Met steun van bank en zorgverzekeraars ligt er een totaalplan van 30 miljoen. In Flevoland en omstreken kijken ze jaloers naar ons.
Had de minister een royale bui? Of vindt hij het gewoon een fatsoenlijke, prettige, hoogstnoodzakelijke en op den duur prima rendabele voorziening?
Wie het nog waagt om voor een alledaagse ingreep naar Nijmegen te gaan, komt op de zwarte lijst. Als die ooit nog eens wat mankeert, laten we dan gewoon creperen.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant