Melanie, Wilma en Merel (v.l.n.r.) op het zebrapad waar zij hard voor gevochten hebben. (foto: Dorry Smeets)
Melanie, Wilma en Merel (v.l.n.r.) op het zebrapad waar zij hard voor gevochten hebben. (foto: Dorry Smeets)

Adviesraad Sociaal Domein zoekt nieuwe leden

Algemeen 781 keer gelezen

GENNEP | De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) is een orgaan dat gevraagd en ongevraagd advies uitbrengt aan het gemeentebestuur. Het is een hele actieve en enthousiaste groep, die voor het vele werk nog nieuwe leden zoekt.

Door: Dorry Smeets

Heette de ASD aanvankelijk Wmo-adviesraad, door de veranderingen in de zorg zijn de taken uitgebreid en geeft deze nu ook advies over de Jeugdzorg en de Participatiewet. "Voor ieder terrein hebben wij een aparte werkkamer", legt voorzitter Melanie de Kater uit. "Deze bereiden de adviezen voor, waarna ze in de gezamenlijke maandelijkse vergadering worden besproken." Gevraagd advies loopt altijd via een bepaald traject, waarbij de leden voornamelijk contact hebben met de betrokken beleidsmedewerker. "Dat verloopt heel goed", aldus Wilma Kroon. "Het kan wel lastig zijn als daar wisselingen zijn, maar we weten elkaar te vinden." Het gebeurt ook dat de ASD aanbevelingen doet zonder dat daarom gevraagd is. Merel Bakker: "We luisteren heel goed naar wat de inwoners van Gennep ons vertellen. Het gaat dan niet om individuele zaken, maar om meerdere signalen die je krijgt. Daar ga je dan mee aan de slag." Een mooi voorbeeld hiervan is het feit dat door de bemoeienis van de ASD opnieuw drie zebrapaden aangelegd zijn in het centrum van Gennep. "De situatie daar was heel gevaarlijk", vertelt Wilma. "Wij hebben ons daar écht hard voor gemaakt." Het is slechts één van de voorbeelden waar deze adviesraad zich mee bezighoudt: de invulling van de OMO-krant, de inrichting van Gennep, parkeerplaatsen voor gehandicapten en het VN-verdrag. Maar ook bij de jeugd is de raad betrokken; reden om onlangs de jeugdwerker uit te nodigen om zo beter met deze doelgroep in contact te komen.

Of de ASD door de gemeente serieus wordt genomen? "Jazeker", antwoordt Melanie, "veel adviezen worden overgenomen en als dat niet het geval is, wordt dat goed uitgelegd. Het zegt wel wat dat wij meegenomen worden in de jaarplannen. En natuurlijk zijn we wel vaker de luis in de pels, maar dat is onze functie." Omdat de ASD veel werk te verzetten heeft, is de raad op zoek naar nieuwe leden, met een lichtelijke voorkeur naar jongeren vanaf 21 jaar en mannen. Enthousiasme, interesse in het sociaal domein en de bereidheid om iets te onderzoeken zijn eigenschappen die daarbij goed van pas komen. Merel: "Het is hartstikke leuk om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren voor je eigen gemeente." Wie geïnteresseerd is kan zich aanmelden via asdgennep@outlook.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant