Manon van Bergen samen met haar dochter Saar Kersten. (foto: Aileen van Tilburg)
Manon van Bergen samen met haar dochter Saar Kersten. (foto: Aileen van Tilburg)

Kinderen gaan strijd aan met afval in hun buurt

Algemeen 770 keer gelezen

BOXMEER | Het is een kleurrijk gezicht! Gewapend met prikkers, gele hesjes en vuilniszakken gaan de kinderen van de buitenschoolse opvang 't Bolwerk in Boxmeer eens per twee weken de straat op om rommel op te ruimen. Dat doen ze in het kader van De Beestenbende; een landelijke club waar kinderen zich bij kunnen aansluiten en die als doel hebben om hun buurt schoon te houden.

Door: Aileen van Tilburg

"We doen dit nu ongeveer een half jaartje", vertelt Inge Clabbers, pedagogische medewerker op 't Bolwerk. Samen met haar collega Manon van Bergen begeleidt ze het project. Manon: "De leerlingen zijn echt heel fanatiek dat is wel leuk om te zien."

Terwijl de groep door het naastgelegen park loopt, kirren de kinderen enthousiast: "Ik zie nog een flesje!", "Ik zie nog een peuk!" Er wordt druk geprikt en de zak raakt langzaam aan steeds voller. "Eigenlijk ligt hier helemaal niet zoveel", concludeert Inge. "Verderop bij de middelbare school kun je pas veel troep ruimen."

Voorbijgangers zijn enthousiast. "Goed bezig!", klinkt het regelmatig. "Ook van schooljeugd", zegt Inge. "Maar dan denk ik altijd: gooi het dan niet op de grond."

De kinderen genieten zichtbaar van het uitstapje. Vooral Rens is fanatiek. Als hij tientallen meters verderop een blikje in een sloot ziet liggen, trekt hij een sprintje. Een stukje verderop drijft een broodzak in het water. "Dat is zo slecht voor de vissen en de eenden", weet de jonge wereldverbeteraar. Vastbesloten probeert hij met een lange tak de zak uit het water te vissen, maar zijn armen blijken nét te kort. Gelukkig lukt het Manon wel om het stuk plastic uit de vijver te verwijderen en het verdwijnt onder luid gejoel in de afvalzak.

"Afval is zo slecht voor de natuur"

"Het zou leuk zijn als meer scholen en BSO's hiermee aan de slag gaan", vindt Manon. "Het is gewoon een heel leuk initiatief. We worden goed ondersteund door De Beestenbende. Van hen hebben we hesjes, petjes en prikkers gekregen waarmee we de straat op kunnen. Het mooiste zou natuurlijk zijn als dit ook bij de jeugd voor wat bewustwording zorgt en ze niet zomaar afval op straat gooien."

Meer informatie
Voor meer informatie kijk op www.mijnbeestenbende.nl. Daar kunnen kinderen zich ook aanmelden om mee te doen en zo hun buurt schoon te houden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant