Stemmen met een visuele beperking kan een hele uitdaging zijn. In Grave hebben ze goede oplossingen!
Stemmen met een visuele beperking kan een hele uitdaging zijn. In Grave hebben ze goede oplossingen!

Zelfstandig stemmen met visuele beperking in Grave

Algemeen 204 keer gelezen

GRAVE | Stemmen met een visuele beperking kan een hele uitdaging zijn. Niet in Grave. Daar zijn speciaal ingerichte stemhokjes, zodat ook blinden en slechtzienden zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen.

Op donderdag 23 mei zijn de verkiezingen voor het Europese Parlement. In Grave, in stembureau Catharinahof, kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig stemmen met behulp van een mal en audio-ondersteuning.

Het stembiljet wordt in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via een zogeheten soundbox met koptelefoon is te horen welke partijen en welke kandidaten op de lijst staan. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat vindt de stemmer door, onder de gewenste partij, de gaatjes te tellen. Met het potlood kan men vervolgens het gewenste vakje rood maken. Beluister hier de handleiding voor het gebruik van de stemmal en de soundbox op het stembureau.
Beluisteren
Vooraf in alle rust thuis alvast beluisteren welke partijen en welke kandidaten meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement, kan via de website www.grave.nl. Mensen die niet in Grave wonen, maar wel willen komen stemmen, kunnen hiervoor een kiezerspas aanvragen.

Mensen met een visuele beperking kunnen in 20 gemeenten in Nederland zelfstandig stemmen met een stemmal en soundbox. Grave is de enige gemeente in het Ladnd van Cuijk en Maasduinen.

In 2018 is in de gemeente Den Haag ervaring opgedaan met het toegankelijk stemmen bij de kamerverkiezingen. Daarbij is gebleken dat de scholing van de medewerkers van stemlokalen een positieve uitwerking heeft gehad op de dag dat slechtziende en blinde mensen daadwerkelijk mochten stemmen. De medewerkers van stemlokalen hadden beter inzicht in de wijze waarop zij slechtziende en blinde stemmer konden begeleiden tijdens het stemproces.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant