Saskia Mundi en Rachel Zandvliet runnen op vrijwillige basis de Dierenambulance Land van Cuijk.
Saskia Mundi en Rachel Zandvliet runnen op vrijwillige basis de Dierenambulance Land van Cuijk. Foto: Martijn Schwillens

Dierenambulance Land van Cuijk 'rukt vrijwel altijd uit'

Algemeen 2.119 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Met ingang van 1 mei beschikken het Land van Cuijk en een deel van Noord-Limburg uit een nieuwe dierenambulancedienst. Dierenambulance Land van Cuijk is een initiatief van Saskia Mundi en Rachel Zandvliet. "Wij zijn in principe 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar", vertelt het duo.

Door Martijn Schwillens

Het is kort na half acht als de telefoon van Saskia gaat. Een bewoonster in Beers heeft een melding gemaakt van een gewonde kraai op een weg achter hun huis. "Hij heeft inderdaad zijn vleugel gebroken. We brengen hem naar de vogelopvang in Bergen, waar hij weer kan aansterken", stelt Rachel de zoon van het gezin gerust.

Met de paplepel
Dierenambulance Land van Cuijk wordt gerund door Saskia en Rachel. "We doen dit naast ons gezin en werk", vertellen ze. "De thuissituatie is er inmiddels aan gewend. Als we een melding binnenkrijgen op het moment dat we de kinderen net van school hebben gehaald, dan nemen we ze gewoon mee", lacht Saskia. "Zoals laatst in Siebengewald, waar een gewonde kat lag."

Vrijwilligerswerk
In principe rukken Saskia en Rachel 'voor alle dieren' uit. "Maar landbouwdieren of wild vervoeren we niet. Wel bieden we hulp als die nodig is. Ons werkgebied is het Land van Cuijk en een deel van Noord-Limburg, zoals Middelaar en Gennep", vertelt Rachel. Het tweetal runt de dierenambulancedienst op vrijwillige basis. "We zijn afhankelijk van giften, subsidies en sponsoring", erkent Saskia. "Ook doen we mee aan crowdfundingsacties om bijvoorbeeld extra vervoersmandjes aan te kunnen schaffen. De dierenambulance en onze spullen hebben we uit eigen zak betaald."
Hulpinstanties en asiels zijn inmiddels al bekend met Dierenambulance Land van Cuijk. "Die weten ons gemakkelijk te vinden. Dat komt ook omdat wij vrijwel altijd komen. Wij gaan en kijken dan pas hoe het financieel afgewikkeld moet worden. Zo'n kraai als in Beers komt voor eigen rekening, maar als we moeten uitrukken voor een kat of een hond die we daarna terugbrengen naar zijn baasje, dan vragen we wel 25 euro als tegemoetkoming voor de gemaakte rit", benadrukt Rachel. Saskia zegt tot slot: "Dierenopvang heeft helaas weinig prioriteit bij gemeenten. Laatst zijn we uitgereden omdat de dierenambulance uit de eigen plaats geen toestemming kreeg van de gemeente om te gaan. Te duur."
Meer informatie: Dierenambulance Land van Cuijk, tel. 06-25163830, www.dierenambulance-lvc.nl of kijk op Facebook en Instagram.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant