Fred Hulsman, Louis Lefeu en Charley Woesthoff van het Indië
Fred Hulsman, Louis Lefeu en Charley Woesthoff van het Indië Foto: Martijn Schwillens

'De Indië-geschiedenis verbindt veel Gravenaars'

Algemeen 599 keer gelezen

GRAVE | Op woensdag 14 augustus wordt in Grave nadrukkelijk stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog. Op die dag, 74 jaar geleden, capituleerde Japan en werd ook Nederlands-Indië bevrijd. Met een officiële herdenking moet die geschiedenis bekender worden. "We verwachten dat er veel vraag naar een Indië-herdenking is, juist in Grave", vertelt Fred Hulsman.

Door Martijn Schwillens

Hulsman is de zoon van een Indië-ganger. "In 1936 meldde hij zich als zeventienjarig broekie bij de KNIL. Hij heeft gevochten in Nederlands-Indië en de onderdrukking door de Japanners meegemaakt. Mijn vijf broers en zussen zijn er ook geboren. Hij is er tot 1950 gebleven en toen met het gezin teruggekeerd. Maar tot ik enkele weken geleden een boek onder ogen kreeg waarin stond waarom hij bepaalde militaire onderscheidingen heeft ontvangen, wist ik helemaal niets over zijn tijd in Indonesië", vertelt Hulsman.

Geschiedenis verbindt
En hij is niet de enige, verzekert hij. "Het is een periode vol tragedies en persoonlijke drama's geweest. Daarover werd nooit gesproken. Zo heb ik ook een tante gehad die als enige geen Nederlands paspoort had en uit veiligheid haar man en kinderen op de boot heeft gezet. Negen maanden later was ze dood." Het is slechts één van de vele verhalen, die maar bij een klein publiek bekend zijn. "Vrijwel alle Indië-gangers zijn overleden, maar mijn generatie is ermee bekend en opgegroeid. Al jaren hang ik op 15 augustus (de officiële datum van de capitulatie, red.) ook de vlag uit. De jongste generaties hebben echter bijna geen weet van het Nederlandse verleden in Indonesië", zegt de 67-jarige Gravenaar. Daarom wordt het tijd voor een lokale Indië-herdenking. Juist in Grave. "Veel mensen die terugkeerden uit Nederlands-Indië kwamen in de Generaal De Bonskazerne terecht. Sommigen groeiden op in barakken. Pas later zwierf iedereen uit naar de verschillende woonwijken in Grave en omgeving. Die bijzondere geschiedenis verbindt veel mensen in Grave. De landelijke herdenking is in Rotterdam en Roermond, maar ook in Nijmegen en Cuijk vinden herdenkingen plaats."

Indië-herdenking
De Indië-herdenking vindt woensdag 14 augustus plaats op het Torenplein. "Daar is al een plaquette met daarop alle Gravenaars die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Onder hen ook drie mensen die in Indië zijn omgekomen", weet Hulsman. De herdenking begint 19.00 uur. Het officiële programma, inclusief toespraken, bloemlegging, persoonlijke verhalen en muziek, duurt tot 20.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant